Путин: Патриарх Максим се посвети на българския народ и църква

Путин: Патриарх Максим се посвети на българския народ и църква
Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на българския си колега Росен Плевнелиев във връзка с кончината на патриарх Максим. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования във връзка с кончината на патриарх Максим, съобщиха от Кремъл.

„Светейшият патриарх Максим живя дълъг живот, изцяло посветен на служенето на българския народ и Българската православна църква. Като духовен водач в течение на над четири десетилетия, той даде голям принос в развитието на връзките с братската Руска православна църква, в укрепването на приятелството и сътрудничеството между нашите страни", се казва в телеграма, изпратена до президента Росен Плевнелиев, цитирана от РИА „Новости” и БГНЕС.

Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница.

Той беше там на лечение повече от месец. Патриархът е починал от сърдечна недостатъчност.

Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години (1971-2012). Той беше най-дълго управляващият патриарх на БПЦ.

През 50-те години на миналия век бъдещият патриарх е бил представител на БПЦ в Москва и се е ползвал с голям авторитет пред руските църковни власти.

#Владимир Путин #президент на Русия #патриарх Максим #Кремъл #Българската православна църква #руска православна църква #Росен Плевнелиев #президент #БПЦ #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници