Няма данни за замърсяване на родното Черноморие от взривения украински яз. Каховка

Няма данни за замърсяване на родното Черноморие от взривения украински яз. Каховка

novinite.bg

A A+ A++ A

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента:

  • Прогнозата за северозападната част на Черно море до 13 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в Изключителната икономическа зона на Украйна;
  • Към днешна дата цифровото моделиране и сателитното наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в изключителната икономическа зона на България;
  • Според експертни оценки миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 25 денонощия в украински води, вече не е толкова изразителен, което може да означава, че концентрацията му е намаляла значително и вероятността от замърсяване на Българското Черноморие е на практика нищожна.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" – гр. Варна: 0886 406 816.


#замърсяване #Черно море #Каховка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници