Борисов поздрави Обама, поиска партньорство във всички сфери

Борисов поздрави Обама, поиска партньорство във всички сфери
Барак Обама и Бойко Борисов се срещнаха в чешката столица Прага през април преди вечерята на лидерите от Централна и Източна Европа в резиденцията на американския посланик. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е готова да задълбочи партньорството си със САЩ във всички сфери, заяви премиерът Бойко Борисов в поздравителния си адрес до преизбрания американски президент Барак Обама.

„Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света," пише в писмото си министър-председателят на България.

Бойко Борисов отбелязва успешния диалог между правителствата на двете държави по теми от двустранен интерес и изразява надежда успешното сътрудничество ще продължи да укрепва и през следващите години, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Бих искал да използвам възможността да отбележа, че българското правителство и аз лично придаваме изключително значение и имаме пълна готовност да работим активно за задълбочаването на всестранното стратегическо партньорство със САЩ. Наш приоритет е проектирането на двустранните отношения върху редица важни регионални въпроси, простиращи се от европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани до положението в Близкия изток и Северна Африка, както и операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан," заявява още Бойко Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в областта на търговско-икономическите отношения българската страна ще се фокусира върху сътрудничеството по инфраструктурни и икономически проекти със стратегическо значение.

Той изразява убеденост, че двустранният обмен в областта на културата, науката, образованието и социалната сфера ще се задълбочи и ще се развие в интерес на гражданите на двете страни.

#Бойко Борисов #премиер на България #Барак Обама #Президент на САЩ #президентски избори #САЩ #Северна Африка #Близък изток #Западни Балкани #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници