И Плевнелиев поздрави Обама, пожела му решителност

И Плевнелиев поздрави Обама, пожела му решителност
Президентите Росен Плевнелиев и Барак Обама се срещнаха през май в Чикаго по време на Срещата на върха на НАТО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плeвнелиев пожела на американския си колега Барак Обама да бъдете решителен лидер и убедителен политически мениджър и през втория си мандат.

Българският държавен глава изпрати поздравително писмо до новоизбрания президент на САЩ – демократът Барак Обама, който спечели надпреварата за вота на американците срещу републиканеца Мит Ромни.

„За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя с успеха на изборите за президент на Съединените американски щати. Позволете ми да изразя убеждението си, че през следващия мандат Вие ще продължите да бъдете решителен лидер и убедителен политически мениджър както при решаването на важните за Америка проблеми, така и по отношение на глобалните въпроси и международните отношения," пише в писмото си Росен Плевнелиев.

Той изразява задоволството си, че България и САЩ ще могат да развият отношенията си и по време на втория мандат на Барак Обама.

„В последните две десетилетия отношенията между нашите две страни се превърнаха в трайно приятелство и придобиха характер на стратегическо партньорство," пише още в поздравителния адрес, разпространен от пресслужбата на държавния глава.

По думите на президента Росен Плевнелиев, България цени изключително високо двустранното политическото сътрудничество със САЩ и партньорството в областите на сигурността и отбраната, на борбата с тероризма и международната организирана престъпност и в сферата на икономиката и културата.

„Засилването на стабилността, сигурността, просперитетът и демокрацията на територията на Европа, особено на Балканите, е една от основните цели в рамките на нашата политика. Приоритет за нас е подпомагането на процеса на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани," пише още Росен Плевнелиев.

Като положителни той разглежда и перспективите пред търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на инвестициите в ключови сектори на българската икономика, обменът в областта на младежта, образованието, науката и културата между България и САЩ.

„Критично важно е съдържателното ни сътрудничество в областта на енергетиката и по ключови въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията," не пропуска да отбележи в поздравлението си Росен Плевнелиев.

Той намеква и надеждата на България за облекчаване на визовия режим за нейните граждани при пътувания в САЩ.

#Барак Обама #Президент на САЩ #президентски избори #Росен Плевнелиев #Президент на България #САЩ #визи #Мит Ромни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници