Заради Каховка: Басейнова дирекция взима проби от морето край нос Калиакра, Шабла, и Дуранкулак

Заради Каховка: Басейнова дирекция взима проби от морето край нос Калиакра, Шабла, и Дуранкулак
A A+ A++ A

Проби от водите на Черно море ще бъдат взети днес от екипите на Басейновата дирекция "Черноморски район". Проследяването на състоянието на морската вода се налага във връзка с разрушаването на язовирната стена край "Нова Каховка" в Украйна. Пробите ще бъдат взети от три пункта – залив „Болата“ край нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак.

Уверенията на властите са, че към момента няма данни за замърсяване на водите на Черно море на територията на България, както и опасност за туристическия сезон у нас. При посещението си във Варна министърът на туризма Зарица Денкова заяви, че прогнозата за развитието на туристическия сезон е изключително положителна. Министърът настоя да се вземат мерки срещу разпространението на фалшивите новини за замърсяване на водите на Черно море у нас.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е договорил с румънския си колега Мирча Фичет всекидневен обмен на резултатите от пробонабирането в Черно море. Изследванията и на двете страни към момента показват, че няма замърсяване и не се очаква влошаване качеството на морските води. Страната ни получава данни и от седмичния екологичен мониторинг на територията на Украйна.

Пробонабиране днес ще извършат експерти от Басейнова дирекция при Болата, Дуранкулак и Шабла.

#Басейнова дирекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници