България ще иска по-лека присъда за осъдените на смърт българи в Малайзия

България ще иска по-лека присъда за осъдените на смърт българи в Малайзия
В понеделник се очаква да бъде обжалвана присъдата на двамата българия. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Специалният пратеник на България Ангел Орбецов, който ще разговаря с властите в Малайзия по повод двете смъртни присъди на Иван Костов и Георги Бакалов за трафик на наркотици, ще настоява за замяна на присъдата с по-лека, съобщиха от Министерството на външните работи.

В понеделник се очаква да бъде обжалвана присъдата на двамата българи, предаде Би Ти Ви.

Другата седмица обаче междинен орган ще прецени дали делото да мине на втора фаза и дали присъдата може да бъде обжалвана пред апелативен съд.

„Нашата позиция е, че смъртното наказание не е приемлива мярка за нас," заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

„Не оспорваме заключенията на малайзийския съд, а не приемаме смъртното наказание като мярка", добави Чернева.

По думите й в Малайзия тече доста широк дебат за това дали да отпадне смъртното наказание.

„Надяваме се след изборите през април новото правителство да пристъпи към отмяната му", каза още говорителят.

На последното съдебно заседание по делото срещу двамата българи се разбра, че в багажа на единия задържан – Иван, са открити точно 1 кг и 945 грама амфетамини. Над 4 килограма са били наркотиците, намерени в куфара на Георги. Двамата бяха задържани преди повече от година, като скоро излезе тяхната присъда, която е смърт чрез обесване.

В събота външният министър Николай Младенов, заяви, че това, което налага намесата на държавата в случая, е заплахата от смъртно наказание. По думите му все още се чака решение дали присъдите подлежат на обжалване.

„Малайзия е държава, която е известна с много строгата си съдебна система и трудно може да се очакват каквито и да е изключения особено когато става въпрос за трафик на наркотици. Много е важно да се извърви процедурата такава, каквато е. Ако има възможност, да се обжалва – вероятно това ще е стратегията на адвокатите на двамата българи. Аз не мога да се произнеса по тяхната виновност или невинност", каза министърът.

Действащият правосъден министър на страната вече поиска отмяна на смъртното наказание за трафик на наркотици. Броят на изпълнените смъртни присъди в бившата британска колония е държавна тайна.

935 са осъдените на смърт в Малайзия. Над 700 от тях обжалват присъдите си, а около 200 души са поискали помилване.

#министър на външните работи #МВнР #говорител #Весела Чернева #Ангел Орбецов #пратеник #Георги Бакалов #Иван Костов #присъда #Министерство на външните работи #България #Малайзия #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници