Попоски кани Младенов на разговори за по-добри отношенията

Попоски кани Младенов на разговори за по-добри отношенията
Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски. Снимка: rcc.com
A A+ A++ A

Македонският министър на външните работи Никола Попоски изпрати писмо до българския си колега Николай Младенов, с което го покани на разговори за подобряване двустранните отношения между България и Македония.

Съгласен съм, че историята трябва да оставим на историците. Предлагам да създадем съвместна комисия от учени-историци, които да обсъдят историческите въпроси. Това ще бъде крачка напред в укрепването на отношенията между България и Македония”, посочва Поповски в писмото си.

„Убеден съм, че може да положим повече усилия за подобряване на еворпейската визия и двустранните отношения. Това обаче може да стане чрез зачитане на чувствителните неща при всеки един от нас", пише още македонският първи дипломат, цитиран от БГНЕС.

Попоски предлага и подобряване на крайграничното сътрудничество за изграждане на общо бъдеще за гражданите на двете държави.

„Чрез инвестиции в крайграничната инфраструктура ще инвестираме за по-доброто бъдеще и за по-добри съседски отношения в европейски контекст. Това очакват гражданите от нас”, се казва в писмото.

В посланието македонският външен министър споменава и Коридор №8 и подобрените гранични пунктове край Клепало, който свързва Берово и Струмяни.

„Целият регион има стратегически интерес да бъде напълно интегриран в евроатлантическите структури. Вашата подкрепа в тази посока е от изключително значение за нас. Нашите страни имат обща визия", пише още Поповски.

В писмото си той кани министър Младенов да посети Република Македония за да „обсъдят европейската перспектива на страната и да продължат по пътя на подобряване на отношенията".

Скопие очаква и подкрепа от София за последния доклад на Европейската комисия с препоръка за започване на преговори за присъединяване.

#Никола Попоски #министър на външните работи на Македония #Николай Младенов #министър на външните работи #Македония #България #София #Скопие #Струмяни #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници