Зърнарите блокираха ключови локации в страната

Зърнарите блокираха ключови локации в страната
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Тежък трафик и огромни задръствания по границата с Румъния заради тридневен протест на земеделски производители. Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите блокираха с трактори четирите гранични пункта по границата със северната ни съседка - край Видин, Русе, Силистра и Кардам. Протестът им е насочен срещу вноса на украинско зърно и маслодайни култури у нас, предаде НОВА.

Тежка техника спря движението за два часа при „Дунав мост” край Русе. Земеделците поискаха родното производство да бъде реализирано в България, защото отговаряло на всички изисквания за безопасност.

„Половината зърно в Русе стои по складовете. Последно, цената за пшеница беше 430 лв. Не продаваме, защото на тази цена сме под себестойността”, коментира Милен Колев от Съюза на дунавските зърнопроизводители.

„Брюксел си направи гаргара с българските земеделски производители. Това е като да ви дадат помощ от 3 ст., когато кашкавалът струва 30 лв. Загубите, които търпим, са над 800 млн. лева”, каза Росен Христов от Съюза на зърнопроизводителите, Пловдив.


Около 30 минути продължи пътната блокада на международния път Е79 край Видин в посока „Дунав мост” 2. Лично служебният министър на земеделието Явор Гечев се качи на трактор и блокира движението в знак на протест. На земеделците той каза, че в момента в България не може да бъде решен проблемът с прекомерния внос на украинско зърно, а страната ни е правила няколко опита.

„Чакаме и нова реколта. Има и частични плащания, но нито една субсидия, която да замести приходите. Утре имаме потвърдена среща с представители на земеделските производители. От Украйна влизат и сухо мляко и яйца, плодове и зеленчуци - също. Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата, затова искаме мерки, които да не са само парични. На предстоящите срещи в ЕК ще настояваме за допълнителни мерки и коридори за извеждане от държавата”, заяви той.

По думите му 20 пъти е бил увеличен вносът на слънчоглед. „С половин милион тона повече продукция не е реализирана, но и реколтата е по-малко 1,5 млн. тона от миналогодишната. Самият регион се дебалансира като търговия”, посочи Гечев.

„Хамбарите ни са пълни, търговия няма. Никой не иска да купи българската стока, защото сме залети незаконно със стока от Украйна. Тук не говорим само за пшеница, царевица, слънчоглед. Целият земеделски бранш е обречен. Ако президентът не наложи вето, от най-работещият бранш в България, ще станем най-губещият”, смята зърнопроизводителят от Враца Румяна Ангелова.

#зърнопроизводители #блокада #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай