Заради огромния внос от Украйна: Зърнопроизводителите са пред протест

Заради огромния внос от Украйна: Зърнопроизводителите са пред протест
A A+ A++ A

Зърнопроизводителите са в стачна готовност, искат спешни мерки за подпомагане на бизнесите си. Един от тях споделя, че е прибрал в склада си 1000 тона слънчоглед и не е продал нищо.

Според Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите "Маркели" - Карнобат, съществува липса на пазар и реализация на продукцията, предаде NOVA.

"Не говорим само за слънчоглед, имаме проблем и с цените на пшеница и царевица. Голям процент колеги не са продали никаква продукция до момента. От лятото сигнализираме, че има огромен внос на слънчоглед от Украйна, като той ни отне единствения вариант за реализация на продукцията в България. Има над 1 млн. тона внесен слънчоглед от Украйна от началото на лятото. Цената му е доста под себестойността на нашия. В момента се изкупува на около 920 лева за тон, в зависимост от разположението. Под 1100 лева обаче при нас няма реализирана себестойност. Mного колеги се принуждават да продават на ниската цена, защото им трябват пари", обясни той.

По думите му при пшеницата положението е същото, като тя се търгува за около 500 лева на тон, а себестойността е около 600.

"Разговаряме в момента с пограничните на Украйна държави, протестите ще бъдат европейски. Много държави са потърпевши. Продукцията, която влиза у нас, трябва да бъде проследявана и да се види какво се произвежда от нея. Нашата продукция е произведена по строги изисквания на ЕС, а украинската не е. Не може да се представя за българско олио, продукт произведен от украински слънчоглед", заяви Проданов.

#зърно #зърнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »