Македонски журналист: Сърбия не иска Косово, а обща граница с Гърция

Македонски журналист: Сърбия не иска Косово, а обща граница с Гърция
Общата граница с Гърция е стратегическа цел на Белград, твърди председателят на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Македония е по-голям проблем за Сърбия от Косово, защото общата граница с Гърция е стратегическа цел на Белград, твърди председателят на Съюза на македонските журналисти Насер Селмани.

„Стратегическата цел на Сърбия е да има обща граница с Гърция. Това е истинската причина Македония да не може да помръдне напред през последните 20 години. Реално, сърбите в Македония присъстват от 1912 г.," обясни Насер Селмани в интервю за българската агенция БГНЕС.

Според македонския журналист, през последните 20 г. Македония „симулира демокрация", изгражда „една фиктивна демокрация, една карикатура на институциите".

„Това обаче вече е видимо за всички и няма как да скрием тази наша фиктивна игра и баламосване на обществеността, а за света вече ставаме и смешни," подчертава Насер Селмани.

Журнаслистът твърди, че премиерът Никола Груевски е установил контрол над медиите и съдилищата, а парламентът се е превърнал в „Нотариат за предложенията на кабинета".

Той разкритикува и опозицията, която нямала ясна програма и цел да промени ситуацията.

„При нас опозицията просто казва дайте да съборим Груевски, но тук възниква въпросът - Защо Вие да дойдете на власт? Поради тази причина това управление ще остане на власт докато не се появи истинска опозиция, която ще иска да реформира тази система, която не е променяна от 20 години," смята Насер Селмани.

Според него сегашният лидер на опозиционния Социалдемократически съюз Бранко Цървенковски се е провалил и е изпуснал шанса да построи една истинска демократична Македония, която много бързо можела да се интегрира в НАТО и ЕС.

Освен Македония, Насер Селмани обвинява за ситуацията на Балканите и „безотговорната политика" на Гърция.

„Властите в Атина не изпълняват ролята, която се очакваше от тях - да дърпат страните от региона към Брюксел. Гърция води политика от 19-ти век. Е, тук е успехът на Груевски, който схвана тези двойни стандарти - как е възможно вие да търсите по-големи права за албанците в Македония или за сърбите в Косово, когато в Гърция не се признават правата на македонците? Тази политика на двойни стандарти, която се води от Гърция и по право зад нея стои ЕС, до голяма степен подпомага политиката и на Никола Груевски," обясни Насер Селмани.

По думите му, и Западът няма единна позиция за Балканите, а различията в отношенията на ЕС и САЩ към региона, се използвали умело от Русия, Сърбия, Турция, Арабския свят.

Според македонския журналист за 20 г. Македония не е успяла да се освободи от югославското си наследство, а албанците на територията й са жертва на случващото се в Косово.

„За албанския фактор е много по-важно Косово да се стабилизира и да не се търсят някакви права тук," смята Насер Селмани.

Според него властите в Белград няма да се откажат от идеята си за подялба на Косово и присъединяването на северната част. Той не вярва, че НАТО и ЕС ще запазят позицията си за непромяна на границите на Балканите.

Журнаслистът посочва и факта, че в продължение на 10 години силите на НАТО и ЕС в Косово не са разформировали сръбските структури в северната част на Косово, които директно се финансират от сръбските служби.

„В крайна сметка най-големите губещи в тези игри ще бъдат македонците и албанците," подчерта още Насер Селмани.

„При македонците е вграден чипът, че албанците са им най-големите врагове и това е резултат от сръбската политика през последните 100 години," каза още председателят на Съюза на македонските журналисти.

Той смята, че бившата комунистическа номенклатура, когато през 90-те години на миналия век разбира, че губи властта заиграва с националистическата карта, за да остане в управлението.

„На практика, най-големите комунисти, които по право трябва да са интернационалисти, се превърнаха в националисти. Това е играта, която в Македония все още не сме разбрали," каза в заключение Насер Селмани.

#Насер Селмани #Съюз на македонските журналисти #Македония #Сърбия #Гърция #Албания #Косово #Югославия #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници