Миграционният натиск от Сирия се е увеличил двойно през последните месеци

Миграционният натиск от Сирия се е увеличил двойно през последните месеци
По данни на ООН през 2012 г. повече от 360 000 бежанци са напуснали Сирия и са достигнали съседните й страни – Йордания, Ирак, Ливан, Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бежанска вълна към България в момента няма, но миграционният натиск от Сирия е увеличен двойно през последните месеци, твърди председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

Той увери, че ако има бежанска вълна, България ще направи всичко възможно при определени условия да я поеме най-напред чрез разширяване на капацитета за настаняване в стационарни бази.

За 20 години общо около 21 000 души са подали молби за закрила в България и 6000 са получили статут на бежанци, информира Никола Казаков.

От началото на 2012 г. бежанците в България са 730 души предимно от Ирак, но напоследък броят на сирийците нараства значително, предаде БГНЕС.

„Транзитният център в село Пъстрогор е с капацитет 300 души и в момента там са настанени 240 души. Това е най-модерният транзитен център в Европа на свободен режим“, обясни Никола Казаков.

На този етап не е необходимо да се въвежда Националният план за временна закрила, посочи още той и обясни, че в района на Харманли – при необходимост – този план може да влезе в сила.

Там има възможност в палатков лагер да бъдат настанени 1000 души – в палатките ще са възрастните, а майките с деца – в отделни помещения, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците.

„През 2012 г. повече от 360 000 бежанци са напуснали Сирия и са достигнали съседните й страни – Йордания, Ирак, Ливан, Турция“, каза от своя страна Борис Чеширков от представителството в България на Върховния комисариат на ООН на бежанците.

По думите му повечето сирийци предпочитат да останат близо до своята страна, надявайки се, че след приключване на конфликта ще могат да се завърнат у дома.

По повод 20-годишнината от създаването на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет на Летище София беше представена изложба от над 30 пъстроцветни рисунки на деца бежанци.

Изложбата ще остане в продължение на един месец в салоните на летището.

„Надяваме се, че тя ще трогне сърцата на всички пътуващи, защото тези деца наистина имат нужда от обществено внимание, от съпричастност към това, че те са откъснати от родните си места и са намерили в лицето на България своя втора родина, което се вижда в прекрасните рисунки, които те са нарисували“, каза Мариана Кирилова от администрацията на аеропорта.

#Сирия #бежанци #миграция #Никола Казаков #Държавната агенция за бежанците #Йордания #Ливан #Турция #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници