Кр. Георгиева за „Санди": От природата не са предпазени и най-подготвените

Кр. Георгиева за „Санди": От природата не са предпазени и най-подготвените
По думите на еврокомисар Георгиева експертите на Европейската комисия по гражданска защита са в постоянен контакт с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С притеснение следя опустошителното преминаване на урагана „Санди" през американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Вирджиния, се казва в изявление на Кристалина Георгиева, еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Натъжена съм от жертвите и разрушенията, които бурята причинява по пътя си. Бих искала да изразя съчувствието си към всички американци и особено към семействата, загубили свои членове по време на бедствието", заявява Георгиева, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

Тя посочи, че Европейският център за наблюдение и информация продължава да наблюдава движението на урагана.

По думите й експертите на Европейската комисия по гражданска защита са в постоянен контакт с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (ФЕМА).

„Използвам случая да отлича ФЕМА за чудесната им работа за справяне с бедствието в сътрудничество с федерални, местни и щатски власти, подпомагащи организации и доброволци. Реакцията им на „Санди" още веднъж показва ползата от подходящи мерки за подготовка и важността на системите за ранно предупреждение и предварително изготвените планове за управление на бедствия", посочва Георгиева.

Според нея ураганът Санди е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените.

„Също така, Санди е още една причина за всички нас да работим за това да бъдем подготвени за по-добра реакция при бедствия. Предложението на Европейската комисия за надграждане на Механизма за гражданска защита на ЕС има за цел точно засилването на подготвеността на Европа и капацитетът ни да реагираме на сериозни бедствия", казва в заключение Кристалина Георгиева.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар за международно сътрудничество #хуманитарна помощ и реакция при кризи #Санди #ураган #САЩ #Европейската комисия #Ню Йорк #Ню Джърси #Кънектикът #Вирджиния #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници