Цветанов: България е заложник на вътрешните проблеми на някои членки на ЕС

Цветанов: България е заложник на вътрешните проблеми на някои членки на ЕС
Пред съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург Цветан Цветанов отново подчерта, че България е изпълнила всички изисквания за Шенген. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния са заложници на вътрешнополитически проблеми на някои държави в ЕС, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред съвета „Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург.

Вътрешният министър подчерта, че двете най-нови членки на ЕС очакват колкото се може по-скоро да бъдат спазени поетите от всички държави-членки на най-високо политическо ниво ангажименти, съобщиха от МВР.

В сряда стана ясно, че на заседанието в Люксембург евентуалното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде обсъдено, но решението за него се отлага за 2013 г.

Темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген беше предварително зададена от председателството като информационна точка в дневния ред на Съвета, но по нея не се проведе дискусия.

Председателството и европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, за пореден път подчертаха, че двете страни са изпълнили всички критерии за членство и необходими предпоставки за вземане на политическото решение, което трябва да стане факт възможно най-скоро.

България и Румъния също припомниха, че са готови за членство от пролетта на 2011 г., което е формално потвърдено в заключенията на Европейския съвет.

Цветан Цветанов подчерта, че въпреки многократно признатата безспорна готовност за членство в Шенген, България продължава да надгражда високите шенгенски стандарти и да прилага най-добри практики.

Той даде конкретни примери как България гарантира сигурността на ЕС не само с противодействие на нелегалната миграция, но и с неутрализиране на огромни количества трафик на наркотици, предназначени на ЕС.

В рамките на сутрешната сесия министрите обсъдиха някои открити въпроси по Предложението за решение на Европейския парламент и на Съвета относно Механизъм за гражданска защита на Съюза.

В рамките на дебата за Сирия министър Цветанов припомни, че България е подкрепила инициативата на кипърското председателство по време на неформалния съвет в Никозия през юли за оказване на подкрепа за съседните на Сирия страни (Ливан, Йордания и Турция), чрез създаване на Регионална програма за закрила, която да укрепи капацитета им да приемат и настаняват бежанци и изселени лица.

Идеята на това предложение е в дългосрочен план, след приключване на конфликта, да бъде подпомогнато безболезненото завръщане на сирийските бежанци в родната им страна.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Люксембург #Шенген #България #Румъния #миграционен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници