Обсъждат на първо четене лихвения данък

A A+ A++ A

Депутатите обсъждат на първо четене предложението за 10% данък върху доходите от лихвите.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ДДС, предложен от Министерския съвет (МС), предвижда промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, припомня Информационна агенция „Фокус“.

Промените предвиждат доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, да станат облагаеми от 1 януари 2013 г.

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто, като същият ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

Предлага се данъчната стойност на имуществото да бъде цена на придобиване при определяне на облагаемия доход при продажба или замяна на недвижимото имущество в случаите на заличаване на едноличен търговец, когато имуществото на предприятието е преминало към физическото лице-собственик.

Предложението на МС включва също така въвеждането на срок за издаване на образците на служебните бележки за придобити доходи по извънтрудови правоотношения, както и конкретизиране на доходите, за които предприятията платци ще изготвят справка за изплатените през годината доходи.

Предлага се още да се изравнят сроковете за внасяне на авансовия данък за доходите от извънтрудови правоотношения, които са от наем и друга стопанска дейност, независимо от статута на платеца на дохода.

#данък върху лихвите по депозитите #кредити #депозити #данък #Министерски съвет #МС #депутати #четене #законопроект #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници