Плевнелиев пред българи в Израел: Обединени имаме успехи

Плевнелиев пред българи в Израел: Обединени имаме успехи
Президентът Росен Плевнелиев бе на двудневно посещение в Израел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обединени, българите могат да постигат успехи, заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред български преселници в Израел.

Държавният глава се срещна с българската общност в Тел Авив в Музея на изящните изкуства късно във вторник в края на двудневното си работно посещение в Израел, съобщиха от прессекретариата му.

Президентът благодари на организациите на българските евреи в Израел за активната им позиция в отстояването на истината и съхраняването на спомена за спасяването на петдесетхилядната еврейска общност в България през Втората световна война.

„България разполага с морален капитал, какъвто няма нито една друга държава. Направете необходимото светът да научи повече за спасяването на българските евреи“, призоваха държавния глава представители на преселническите организации.

Росен Плевнелиев припомни и усилията на българските правителства да подпомагат евреи от други европейски страни в годините на Холокоста чрез издаването на транзитни визи. Благодарение на това 15 000 евреи успяват да напуснат окупираните от нацистите държави.

Държавният глава изтъкна пред българите в Израел, че предстои да бъде приета и новата Национална стратегия за българите в чужбина, която да зададе нов тип отношение на държавата към българските общности.

„Амбицията ни е дори още по-голяма - със създаването на електронното правителство държавата ще бъде във всеки момент до всеки българин по света“, заяви още Росен Плевнелиев.

Повече културни изяви на български артисти в Израел, създаването на телевизионна програма на български език и прецизиране на двустранните спогодби в сферата на трудовите правоотношения и социалното осигуряване поискаха от своя страна представителите на българската общност от президента.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Израел #Тел Авив #Холокост #български евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници