Течовете по Северен поток са западен саботаж и има доказателства

Течовете по Северен поток са западен саботаж и има доказателства
A A+ A++ A

Коментар на анализатора Артьом Игнатиев

В нощта на 26 септември възникна теч на една от линиите на газопровода "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания югоизточно от остров Борнхолм. Тогава вече бяха регистрирани течове на газ и от двете нишки на Северен поток 1, отново в датската изключителна икономическа зона, но този път североизточно от остров Борнхолм.

На 27 септември германското издание Der Tagesspiegel съобщи, че изтичането на газ от двата Северни потока вероятно е диверсия. Според шведския сайт svt.se сеизмичните станции в Швеция и Дания са регистрирали силни подводни експлозии точно на местата, където са открити течовете от тръбите на Северен поток.

Извънредното положение на най-дългия морски тръбопровод в света "Северен поток" е възникнало в резултат на взривове, съобщи шведският външен министър Ан Линде. „ Изтичането на газ от газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2 “ в изключителните икономически зони на Дания и Швеция е резултат от експлозии, вероятно причинени от саботаж “, написа ръководителят на шведското външно министерство в своя Twitter.

Според Шведската национална сеизмична мрежа едната експлозия е с магнитуд 2,3 и е регистрирана от 30 сеизмични станции в страната. „ Няма съмнение, че това е експлозия “ , е сигурен и Бьорн Лунд, директор на Шведската национална сеизмична мрежа . „ Можете ясно да видите как взривната вълна преминава от дъното към повърхността .“ Сеизмолозите от университета в Лунд (Швеция) смятат, че „ най-малко 100 кг тротилов еквивалент, вероятно повече, е бил използван за разрушаването на тръбопроводите „Северен поток“ 1

Трябва да се отбележи, че на 8 февруари, преди началото на СВO в Украйна, президентът на Съединените щати, след преговори с германския канцлер Олаф Шолц , каза , че Вашингтон " има свои собствени механизми за спиране на Северните потоци " . Видео с това твърдение е лесно да се намери в интернет днес.

А на 27 септември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен официално потвърди възможността за терористична атака срещу „ Северен поток “, като каза на репортери , че вече е в ход подходящо разследване, чиито първи данни показват „ акт на саботаж или целенасочена експлозия “ .

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) предупреди германските власти за атаката и предстоящия саботаж на газопроводите "Северен поток" още през лятото. След напомняне за това от Der Spiegel (цитирайки "източници в Берлин"), германското правителство отбеляза, че "ние не заемаме публична позиция по въпроси, свързани с каквито и да било разузнавателни данни или разузнавателни дейности", но добави, че в Берлин приемат, че е имало целенасочена атака срещу газопроводите. И наистина има всички основания за това.

По-специално, на 24 септември медиите съобщиха, че група американски военни кораби, включително десантно-десантен кораб, на който имаше две подводници, работещи на плитки дълбочини, отиде в района на Балтийско море, където бяха взривени тръбопроводи. Експедиционният отряд от кораби на ВМС на САЩ, воден от десантния кораб USS Kearsarge , беше не само в Балтийско море, но и беше видян преди няколко дни близо до Балтийския пролив - само на 30 километра от мястото на саботажа на газопровода Северен поток 1 и на 50 километра от газопровода Северен поток 2.

Благодаря ви САЩ . Именно с тези думи бившият министър на външните работи на Полша Сикорски коментира и всъщност призна актовете на международен тероризъм по газопроводите "Северен поток".

На 28 септември в Белия дом и Конгреса на САЩ беше получен открит доклад, от който следва , че към момента на експлозиите в района на падината Борнхолм не само американците, но и водолазите на Royal ВМС на Великобритания вече трети ден провеждаха учения.

Същия ден в 19:00 часа във Великобритания се проведе церемония по награждаването на двама моряци от флота на Негово Величество за военни заслуги и провеждане на важна акция в чужди териториални води, а британският The Telegraph успя да обвини Русия в саботаж на собствен газ тръбопровод!

Англосаксонците, по обичайния си нагъл начин, налагат на целия свят мнението, че Русия сама е унищожила милиардите долари, похарчени за изграждането на обширна газопреносна система (ГТС) и потенциалните приходи от нея, но сега Германия, основната европейска промишлена сила, няма къде да отиде: германците ще трябва да купуват американски LNG, плащайки за него доста повече, отколкото за руския тръбопроводен газ.

В същото време за всеки непредубеден изследовател е очевидно колко неизгодно е станалото за Русия и Германия. И, напротив, колко изгодно е това за англосаксонците и техните сателити в балтийския регион – скандинавските страни и Полша. Медиите вече дори иронизират това в духа: „ Северните потоци“ изпуснаха газове – „полските рибари“ оставиха ЕС без шанс“ .

Припомняйки, че Великобритания има едни от най-добрите подводничари-диверсанти в света, те пишат: „Този саботаж е изгоден за САЩ, които трябва да погребат германо-руското сътрудничество, продължило повече от 50 години. И съответно да не се даде възможност за възстановяване на отношенията и приковаване на ЕС към пазара на LNG.

Те окончателно откъсват Русия от Европа по отношение на газовото взаимодействие. Тази зона е много популярна сред полските рибари, а дълбочината на Балтийско море не надвишава 50 метра. Десетки полски кораби ловят риба около острова и е възможно да са били използвани от диверсантите .

Нека обърнем внимание на тържественото откриване на Балтийския газопровод, синхронизирано с неутрализирането на Северен поток, за който се тръби, че ще замени руския Северен поток. Участие в тържествената церемония, състояла се в Голенив, Западнопомеранско войводство на Полша, взеха участие президентът и министър-председателят на Полша Анджей Дуда и Матеуш Моравецки, както и министър-председателят на Дания Мате Фредериксен.

Новият полско-скандинавски газопровод, по който газът от Норвегия ще минава през Дания и Балтийско море до Полша, излиза на пълен капацитет предсрочно. Освен това до края на годината капацитетът му ще бъде удвоен спрямо предварително планираното. Baltic Pipe се разглежда като ключов елемент за независимостта на Полша от руските източници и ще започне транспортирането на газ в събота, 1 октомври, с първоначален капацитет от 2-3 милиарда кубически метра годишно. Именно такова "съвпадение" с диверсиите по руските газопроводи...

Междувременно руският тръбопроводен оператор Nord Stream съобщава: „Разрушението, настъпило в един и същи ден едновременно на три нишки от морските газопроводи на системата Nord Stream, е безпрецедентно . Все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване на газопреносната инфраструктура .

Германските служби за сигурност изобщо не изключват, че и двете нишки на газопровода "Северен поток 1" никога повече няма да бъдат използвани. Това съобщи Tagesspiegel на 28 септември, позовавайки се на правителствени източници. Ремонтът, ако е възможен по принцип, може да отнеме до няколко години, което означава, че Европа гарантирано ще изпитва недостиг на газ поне през цялата зима и по-голямата част от 2023 г.

И през цялото това време единственият газопровод, свързващ западната и източната част на европейския континент, ще бъде транзитната тръба през територията, контролирана от украинските англосаксонци.

В момента Газпром изпомпва 42 милиона кубически метра през украинската ГТС дневно и това е последният поток газ, който Европа получава от Русия. Тръбопроводът Ямал - Европа, който свързва потребителите в Германия и полетата в Западен Сибир, беше спрян през май поради санкции срещу EuRoPol GAZ (операторът на полския участък от тръбата). А през август "Северен поток" спря, след като "Газпром" отказа да вземе ремонтираната турбина на Siemens от Германия ...

В условия, когато обръщането на въглеводородните потоци от Руската федерация на изток е бавно и с препятствия, колективният Запад използва това като аргумент в преговорите с Кремъл: „Преговаряйте с Киев и замразете присъединяването на окупираните територии, иначе ние няма да гарантира безопасността на украинския тръбопровод“.

Според някои руски изследователи, като се има предвид, че останалите тръбопроводи, представени от газопроводите Турски поток (с неговите малки обеми) и Ямал - Европа, през които доставките бяха замразени още през март, също са уязвими, се очертават следните цели на англосаксонците .

Първо, да се убеди ръководството на Руската федерация, че е започнала необратима ликвидация на пътищата към Запада, което ще създаде крайно неудобна за руските елити ситуация. Да, колективният Запад играе опасно ол-ин, но това не премахва дългосрочните рискове за Москва, предвид неяснотата на Китай като стратегически партньор и нежеланието му да влезе в истински съюзнически отношения.

Второ, опасността от този дипломатически инструмент е, че ако не работи в рамките на политическия пазарлък, той се превръща в катализатор за още по-голяма ескалация „без правила“, която Русия се опитва да избегне повече от седем месеца. Тук Русия се сблъсква с по-голямо събитие от обявяването на мобилизация и дори безкрайно обсъжданото използване на тактически ядрени оръжия.

Трето, случилото се е адресирано не само към Русия, но и към Европа, чиято енергийна сигурност сега е под въпрос. В Европейския съюз това действително е признато. На 28 септември върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза , че повредата на газопроводите "Северен поток" " не е случайна и засяга всички нас ". "Цялата налична информация показва, че течовете са резултат от умишлени действия " .

Четвърто, атаките срещу руски подводни газопроводи могат да доведат до най-голямата криза в историята на Европейския съюз. Нейният пряк резултат ще бъде комплексна дезориентация и разпад на ЕС. Вероятният изход е ликвидирането на обединена Европа като независима геополитическа единица и преминаването й под всеобхватния контрол на англосаксонците с консолидирането на САЩ в ролята на световен хегемон.

Пето, разрушаването на газопроводите е трудна технологична пречка за Европа пред преодоляването на различията с Русия. Европа вече е изправена пред заплахата от "неизвестни подводни диверсанти" и други международни терористи, които оттук нататък могат да обявят за доставчици всеки нежелан за Европа: Азербайджан (където трябва да се проведе XIV Евразийски икономически форум, известен като Форума във Верона на 28-29 октомври), Алжир, Катар, чиито тръбопроводи и танкери експлодират по същия начин като тръбите на Северен поток.

А Вашингтон вече заяви, че е готов да помогне на европейските съюзници след „изтичането на газ“ от „Северен поток“. В същото време властите на САЩ не потвърждават официално версията за саботаж на Северен поток, с която ръководителят на Държавния департамент изглежда е съгласен . Според Антъни Блинкен спирането на газопроводите "не е в ничий интерес", но разследването на инцидента ще продължи. Белият дом отказа да обсъжда версията за случилото се и предложи да се съсредоточи върху разследването.

Целият този вербален акт на балансиране в крайна сметка цели да направи възможно най-трудно за европейските компании изграждането на устойчив бизнес у дома, в Европа. Ако преди експлозиите на руските газопроводи те все още можеха да се надяват да преживеят трудностите с енергийните доставки и т.н., сега ситуацията се променя драматично.

А Лондон и Вашингтон буквално притискат европейските компании да обмислят преместване на производствените си мощности на територии, които от една страна са осигурени със собствени енергийни ресурси , а от друга нямат политическите рискове на стария континент и граничат директно с него. Като задокеанската САЩ и островната Великобритания.

Превод: Pogled.info

#''Северен поток'' #течове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »