The Economist: Русия се подготвя за нова голяма офанзива

The Economist: Русия се подготвя за нова голяма офанзива

Стоп кадър/НТВ

A A+ A++ A

С настъпването на лятото нараства заплахата от ново мащабно настъпление на руските войски по цялата дълга фронтова линия, пише британското издание The Economist.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Настъпването на пролетта в Украйна носи два вида отдих. Топлото време означава, че яростните ракетни и безпилотни атаки на Русия срещу електрическата и газовата инфраструктура няма да са толкова непоносими. С новата топлина идва и калта, както и около месец, в който придвижването на военните става все по-трудно.

Това би трябвало да възпрепятства вълната от руски атаки по фронтовата линия, която се простира в Източна и Южна Украйна. Но това няма да продължи дълго. Когато пролетта премине в лято, опасенията са, че Русия ще предприеме нова голяма офанзива, както направи миналата година. А способността на Украйна да я удържи този път изглежда много по-малко сигурна сега, отколкото тогава. Ето защо тя спешно трябва да мобилизира повече войски и да изгради по-стабилна фронтова отбрана.

Украинците разбираемо обвиняват световните политици за тежкото си положение. Заети с Близкия изток, предстоящите избори и собствените си икономически проблеми, западните съюзници на Украйна са разсеяни.

Решението на подкрепящите Тръмп републиканци в Конгреса да блокират военния пакет на администрацията на Байдън за Украйна на стойност 61 млрд. долара (111.79 млрд. лева) оказва влияние на фронтовата линия и над украинските градове. Украинските войници са принудени да разпределят снарядите си, докато Русия ги превъзхожда на някои места с пет към едно.

Само за една нощ миналата седмица срещу Украйна бяха изстреляни повече от 150 дрона и ракети, но Украйна няма достатъчно средства за прехващане, особено на тези, които могат да нанесат най-много поражения.

Блокадата, в която се намира Америка, рискува да позволи на Русия да пробие неадекватните защитни линии на Украйна.

И европейците не се справят много по-добре, въпреки бойните речи на президента на Франция Еманюел Макрон, който настоява, че Русия трябва да бъде победена, но не изпраща почти никаква техника, за да помогне това да се случи, или на неубедителния канцлер на Германия Олаф Шолц, който отказва да достави мощни ракети с далечен обсег Taurus.

Европа не успя да изпълни целта си да достави 1 млн. снаряда на Украйна до този месец, въпреки че чехите търсят по света, за да компенсират недостига. Проблемът е и в парите: Европа би трябвало да помогне и с тях.

Но Полша и Франция, наред с други страни, се опитват да блокират жизненоважния селскостопански износ на Украйна, за да защитят собствените си фермери.

Въпреки това Украйна не може просто да обвинява съюзниците си. Тя също е виновна за грешките си.

Една от тях е провалът ѝ по отношение на "работната сила". Русия се подготвя за нова вълна на мобилизация с оглед на следващия си голям натиск. Терористичното нападение в концертна зала в Москва на 22 март може да улесни Владимир Путин, който го използва, за да твърди, че Русия трябва да бъде силна "пред лицето на кръвожадни врагове".

Но в Украйна опитите за набиране на свежи новобранци все още са заклещени в спиралите на демократичния процес, според съобщенията са внесени над 1000 поправки към законопроект в парламента, който ще даде на правителството повече възможности да набере необходимата му армия.

При липса на парични средства и поради опасения от непопулярност президентът Володимир Зеленски не упява да постигне желаното.

Украйна закъсня и с укрепването на собствените си отбранителни позиции.

Донякъде това е разбираемо. Правителството все още мечтае за нова контраофанзива и се страхува от мисълта, че сегашната фронтова линия може да се превърне в нещо много подобно на граница, която отрязва една пета от страната и я лишава от по-голямата част от достъпа до морето.

Идеята, че тази линия може да се превърне в основа за бъдещи мирни преговори, е точно това, което Зеленски искаше да избегне. Но сега опасностите са толкова големи, че това е най-малко лошият вариант. През последните седмици багерите започнаха да се движат и драконовите зъби се забиват. Трябваше да се започне много по-рано. "Молете се да не е твърде късно", пише в заключение британската медия.


#войната в Украйна #The Economist

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници