CNN: САЩ със "стриктна подготовка" за евентуален ядрен удар на Русия по Украйна

CNN:  САЩ със "стриктна подготовка" за евентуален ядрен удар на Русия по Украйна
A A+ A++ A

В края на 2022 г. САЩ са започнали "стриктна подготовка" за евентуален удар на Русия по Украйна с ядрено оръжие, което би било първата ядрена атака по време на война, откакто САЩ хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки преди близо 80 години, посочват двама високопоставени служители на администрацията на президента Джо Байдън пред CNN, цитирана от ИА Фокус.

"Това, което накара администрацията на Байдън да достигне до такава изненадваща оценка, не е един показател, а съвкупност от събития, анализи и - което е от решаващо значение - изключително чувствителна нова разузнавателна информация", посочва един от източниците.

"Страхът на администрацията, споделя втори високопоставен служител, "не е само хипотетичен - той се основава и на някои сведения, които получихме".

"Трябваше да планираме така, че да сме във възможно най-добра позиция в случай, че това вече немислимо събитие наистина се случи", разказва същият висш служител на администрацията.

През този период от края на лятото до есента на 2022 г. Съветът за национална сигурност е свикал поредица от срещи, за да създаде планове за действие при извънредни ситуации "в случай на много ясна индикация, че са на път да направят нещо, да атакуват с ядрено оръжие, или ако просто го направят, как ще реагираме, как ще се опитаме да го предотвратим или възпрем", заявява първият висш служител на администрацията на Джо Байдън.

Русия може да използва ядрено оръжие след поражения на фронта

Авторът на материала подчертават, че късното лято на 2022 г. е бил опустошителен период за руските войски в Украйна. Украинските войски настъпваха към окупирания от руснаците Херсон на юг и цели руски части са под заплаха от обкръжение. Администрацията на президента на САЩ смята, че такава катастрофална загуба може да се превърне в "потенциален спусък" за използването на ядрени оръжия от страна на Русия.

Русия тогава губи позиции на украинска територия, а не в Русия. Американските служители са загрижени, че руският президент Владимир Путин може да възприеме загубата на Херсон като "пряка заплаха за него и Русия".

Според тази оценка, Русия може да обмисли тактически ядрен удар като възпиращо средство срещу по-нататъшни загуби на окупираната от Русия територия в Украйна, както и всяка потенциална атака срещу самата страна.

Ядрените оръжия могат да бъдат използвани под "фалшив предлог"

Авторът на статията отбелязва, че "руската пропагандна машина също през 2022 г. разпространява фалшива история за "украинска мръсна бомба", която според американски служители може да бъде прикритие за руска ядрена атака.

САЩ искат да привлекат подкрепата на Индия и Китай

Освен това, според автора на материала, САЩ са се опитали да привлекат помощта на страни, които не са техни съюзници, по-специално Китай и Индия, за да разубедят Русия от ядрен удар.

"Едно от нещата, които направихме, е не само че им изпратихме директно съобщение, но силно призовахме, оказахме натиск, насърчихме други държави, към които може да са по-внимателни, да направят същото",

споделя един високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Американските служители подчертават, че обхватът и публичните изявления на китайския лидер Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди са помогнали за предотвратяване на кризата.

Към момента няма данни за евентуална подготовка за ядрен удар

От CNN подчертават, че в нито един момент САЩ не са открили разузнавателна информация, която да показва, че Русия предприема стъпки за мобилизиране на ядрените си сили за извършване на подобна атака.

Американските служители обаче не са сигурни, че ще имат навреме информация дали Русия премества тактически ядрени оръжия. За разлика от стратегическите ядрени оръжия, които са в състояние да унищожат цели градове, тактическите или бойните ядрени оръжия са достатъчно малки, за да се движат "безшумно", и могат да бъдат изстреляни от конвенционални системи, които вече са разположени на украинското бойно поле.


#САЩ. #ядрен удар #Русия Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите