''Газпром'' пуска ключови лотове на търг

''Газпром'' пуска ключови лотове на търг
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Компании от ранга на Novatek, Gunvor, Vitol и Glencore са готови да участват в първия газов търг на „Газпром експорт“.

Това съобщи пресконференция ръководителката на компанията Елена Бурмистрова, цитирана от агенция ТАСС. Търгът беше открит днес и ще продължи до 10 септември.

„Ние говорим за две групи купувачи. Първата са нашите традиционни партньори по дългосрочните договори, а втората са търговците“, каза Бурмистрова. По думите й вече са подадени 43 заявки, а предварително одобрените са 39.

Общо 127 лота ще бъдат продадени на търга. Маршрутите, включени в търга са „Северен поток“ - Грайфсвалд, доставка на газ /48 лота/ по газопровода NEL, 22 лота с пренос по газопровода OPAL от Грайфсвалд, както и 57 лота от пункта Олбернхау-2 /входът в газотранспортната система на Чехия от Германия/.

"Газпром експорт" планира да проведе търгове за продажба на газ и по други експортни маршрути, увери Елена Бурмистрова. „За краткосрочните доставки използваме газопровода „Северен поток“, защото там има свободни мощности. Но в перспектива не изключваме, че могат да се използват и други маршрути за краткосрочните доставки“, поясни Бурмистрова.

"Газпром експорт" съобщи, че доставките ще бъдат осъществени от 1 октомври 2015 година до 31 март 2016 година. Планира се през зимата на 2015-2016 година да бъдат доставени близо 3,2 млрд кубически метра газ, купени на търга.

 

#''Газпром'' #купувачи #''Северен поток'' #търговци #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"