Борисов в Тирана: На Балканите умишлено са ни държали без инфраструктура

Борисов в Тирана: На Балканите умишлено са ни държали без инфраструктура
Не е нормално между столиците на нашите държави да се пътува над десет часа, пътищата да са в безобразно състояние, заяви Бойко Борисов на бизнес форум в Тирана. Снимка: МС
A A+ A++ A

В миналото на Балканите умишлено не е изградена инфраструктура, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата между български и албански бизнесмени в Тирана.

„Колкото повече пътувам и опознавам Балканите, толкова повече си мисля дали умишлено не сме държани в миналото без инфраструктура - не е нормално между столиците на нашите държави да се пътува над десет часа, пътищата да са в безобразно състояние“, добави българският министър-председател, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Премиерът каза още на бизнесмените, че общи транспортни коридори трябва да свързват държавите от Балканския и Черноморския регион.

„В България никой не вярваше, че ще построим магистрали“, заяви премиерът Бойко Борисов, след като в понеделник предложи на Албания да изнася битум за строителството на пътища в България.

По думите му Коридор № 8, който трябва да осъществи сухопътна връзка между Черно море и Адриатическо море на Балканите, може да бъде изграден по същия начин, по който България и Румъния правят Дунав мост 2.

„Както колегата Сали Бериша каза – особено „Марица“ и „Струма“ са изключително важни и за Албания. Те са естествените системи, които в най-скоро време, аз съм убеден, било чрез предприсъединителните фондове, било – ставайки членове на ЕС, между България, Македония и Албания Коридор № 8 ще стане“, каза Бойко Борисов.

Той допълни, че когато магистрала „Струма“ и Коридор № 8 са готови, това означава, че от Тирана през Скопие „може да идат на Дунав мост 2, може да слизат на пристанището в Солун, може да идат до Истанбул или по магистрала „Тракия“ до нашето пристанище на Черно море – Бургас“.

„Всичко, което ви го казвам, и сега, в този момент – багери, трактори, валяци работят по тези проекти за стотици милиони, и то – от европейската солидарност“, заяви Бойко Борисов.

„Направим ли си жп линиите и магистралите, Балканите ще изглеждат по друг начин. Толкова много стоки, бизнес, които нашите компании може да правят, но с какво ще ги докарате до България или обратно?“, попита българският премиер.

„Албания инвестира за подобряване на пътната инфраструктура. С Борисов се договорихме да засилим сътрудничеството в рамките на изграждането на Коридор № 8, включващ и жп линията между двете страни“, потвърди и премиерът на Албания Сали Бериша.

Той се похвали, че Албания е устояла на световната икономическа криза и не изпаднала в рецесия.

Вашето активно участие ще превърне Албания в суперсила на възобновяемата енергия на Балканите, призова Бериша бизнесмените.

„Производството на електроенергия е една много сигурна инвестиция – Албания е богата на минерални залежи - има хром, мед, никел, желязо, злато и платина, залежи на нефт. Албания има подготвени специалисти, евтина е работната ръка“, продължи албанският премиер.

По думите му в станата му може да се регистрира бизнес с 1 евро за 30 минути. Скоро това щяло да става и през интернет.

На срещата с бизнеса Бойко Борисов каза още, че с пречиствателни станции големите реки в България са сто процента пречистени и извън територията на България излизат чисти, „изключително важно за туризма на всички балкански държави“.

#магистрала „Тракия“ #магистрала „Струма“ #Албания #България #премиер на Албания #Сали Бериша #премиер на България #Бойко Борисов #Дунав мост 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници