Плевнелиев: Израел е желан партньор на България за високите технологии

Плевнелиев: Израел е желан партньор на България за високите технологии
Президентът на България Росен Плевнелиев (л) и държавният глава на Израел Шимон Перес (д). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Приятелството и споделените ценности са основата, върху която са изградени отношенията и се развива сътрудничеството между България и Държавата Израел, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Така държавният глава се обърна към своя израелски колега Шимон Перес по време на официалната церемония при посрещането му в понеделник в Йерусалим, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Росен Плевнелиев е на държавно посещение в Израел. В ръководената от българския държавен глава делегация са министърът на външните работи Николай Младенов, началникът на Кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.

„България може да сподели с всички свои партньори примера на една държава, в която хората печелят своята битка за по-добър живот с добрина, с толерантност, с мъдростта на вековете и с ясното усещане, че ние сами трябва да изработим с много труд своето бъдеще. Днес постигнатото от България се признава и страната ни е член на демократичното семейство на европейските държави“, заяви президентът.

В словото си държавният глава подчерта, че съществува значителен потенциал за задълбочаване на икономическото сътрудничество и увеличаване на израелските инвестиции в България.

„Израел има водеща роля в сферата на високотехнологичните производства и това я превръща в желан партньор за страната ни при реализирането на проекти с висока добавена стойност“, посочи той.

Президентът изрази очакването си съществуващото доверие и активният политически диалог между двете страни да доведат до реализирането на повече съвместни проекти в сферата на културата, туризма и в индустриите на бъдещето.

Следващата година България и Израел съвместно ще отбележат 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

По думите на Росен Плевнелиев това ще бъде повод да се отдаде почит както на загиналите в Холокоста, така и за поклонение пред силата на човешкия дух, хуманността и толерантността.

„За нас ще бъде чест да бъдете наш гост в София и да споделите с нас отбелязването на предстоящата годишнина“, обърна се Росен Плевнелиев към своя колега Шимон Перес.

„България е много скъпа за Израел и ние никога няма да забравим, че там бяха спасени десетки хиляди евреи от ръцете на нацистите. Това е страна на гостоприемство и на честни хора и ние можем да видим тези качества в голямата българска емиграция у нас", подчерта Шимон Перес пред българския държавен глава.

Перес беше категоричен, че специалните отношения на приятелство и сътрудничество между България и Израел трябва да продължат.

Според него страните от Близкия изток могат да се поучат от изминатия от България и други страни на Балканския полуостров път.

„След като толкова значителна промяна успя да се случи на Балканите, не трябва да се отчайваме и да приемаме, че прекратяването на насилието в Близкия изток е невъзможно“, заяви президентът Перес.

Той благодари на българския държавен глава за подкрепата на България след атентата на летището в Бургас.

„Високо ценя това, което вие, българското правителство и вашите сили за сигурност, направихте по този случай“, посочи Шимон Перес.

По-късно в понеделник президентът Плевнелиев се срещна с председателя на Кнесета Реувен Ривлин.

В първия ден от държавното си посещение в Израел Росен Плевнелиев ще посети и мемориала на жертвите на Холокоста „Яд Вашем“.

#България #Израел #Росен Плевнелиев #президент #Шимон Перес #президент #Йерусалим #Николай Младенов #министър на външните работи #Румяна Бъчварова #Държавната комисия по сигурността на информацията #Цвета Маркова #Втората световна война #Бургас #атентат #Близкия изток #Балканите #Кнесета #Реувен Ривлин #Холокоста

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници