Двама българи чакат присъди за наркотрафик в Малайзия

Двама българи чакат присъди за наркотрафик в Малайзия
България Иван Костов (на снимката) и Георги Бакалов очакват съдът в Малайзия да произнесе присъдите им на 29-30 октомври. Снимка: „24 часа", архив
A A+ A++ A

Двама българи очакват присъдите си за наркотрафик в Малайзия в края на октомври, съобщи Министерството на външните работи.

Тримата български граждани - Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов, са задържани на международното летище „Султан Исмаил" в Малайзия на 18 май 2011 г.

Те са се опитали да внесат в Малайзия 5,6 килограма амфетамини на стойност 1,5 млн. рингита (497 000 долара).

Тримата българи остават в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях, след което са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия, в очакване на разпити на свидетели и започване на дело.

Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние Георги Георгиев е освободен и депортиран в България, съобщават от МВнР.

Според законите на Малайзия останалите двама може да получат смъртна присъда, ако бъдат признати за виновни.

Съобщението на Външно министерство идва след материал на вестник „24 часа" в който роднини на задържаните се оплакват, че удрят на камък в желанието си да осигурят съпричастността на българските дипломати, което за страна като Малайзия имало голямо значение.

В прессъобщението на ведомството обаче се посочва, че „българското посолство в Индонезия, почетният консул на България в Малайзия и МВнР следят отблизо случая със задържаните български граждани за трафик на наркотици в Малайзия и оказват необходимото съдействие, съобразно компетенциите си".

Временно управляващият посолството в Джакарта Катина Новкова ще присъства на делото срещу двамата българи, насрочено за 29-30 октомври 2012 г., когато се очаква да бъдат произнесени присъдите на първа инстанция.

Представител на мисията на България в Индонезия и почетният консул в Малайзия г-н Стивън Со са посетили арестуваните българи в затвора и поддържат постоянна връзка с тях и техния адвокат, твърдят от МВнР.

Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор.

#наркотрафик #Малайзия #Министерство на външните работи #Георги Георгиев #Иван Костов #Георги Бакалов #амфетамини #МВнР #вестник „24 часа" #Индонезия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници