Бостанджии блокираха една от границите с Гърция, изкупуват дините им за едва 20 стотинки

Бостанджии блокираха една от границите с Гърция, изкупуват дините им за едва 20 стотинки
A A+ A++ A

Бесни земеделци блокираха за четвърт час днес пътя за Гърция пред Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Петко войвода" до Свиленград. Това стана при засилено полицейско присъствие. До опашки обаче не се стигна заради слабия трафик.

Стопаните протестират срещу ниските изкупни цени на дините, с чието производство регионът е известен.

Продавам дините на 20 стотинки за килограм, а вие си ги купувате по левче за килограм. Къде отива разликата, във всеки случай не при нас, каза пред БТА бостанджията Стефан Колчев.

Според него един от проблемите е евтиният внос от трети страни и от ЕС. Държавата трябва да се намеси с по-строги мерки за фитосанитарен контрол и да регулира пазара. В земеделското министерство обаче цари безхаберие, смята Колчев.

Като друг въпрос той посочи криминализирането на вноса на евтини препарати за растителна защита, като в същото време вносът на плодове и зеленчуци от Турция, третирани именно с такива препарати, е целогодишен.

Организаторът на протеста Живко Желев поиска оставката или дисциплинарното уволнение на директора на Областна дирекция "Земеделие" в Хасково Златка Господинова. По думите на протестиращите тя въвела изискване производителите да представят актуални удостоверения за наследници на производителите със сключени договори за наем на земя. Това важи само за област Хасково, никъде другаде в страната, според недоволните. Това също е повод за протеста им.

#дини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници