Няма да има криза с боклука на София заради „Суходол“, увери Фандъкова

Няма да има криза с боклука на София заради „Суходол“, увери Фандъкова
Криза с боклука на София няма да има, въпреки затварянето на сметището в кв. „Суходол“, категорична е кметът Йорданка Фандъкова. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Криза с боклука на София няма да има, въпреки затварянето на сметището в кв. „Суходол“, категорична е кметът Йорданка Фандъкова.

„Все още има свободен капацитет в сметището в „Суходол“, но се очаква запълването му. Това е планирано, очаквано и затова вече изпълняваме интегрираната система за третиране на битови отпадъци“, обясни градоначалникът в ефира на БНТ в коментар на публикация във вестник „Труд“.

Изданието пише, че сметището ще бъде запълнено до края на годината и боклукът на София поема към старото депо до село Долни Богров.

Според Йорданка Фандъкова в момента работят три инсталации за сепариране и сега се депонира наполовина по-малко, отколкото преди три години. Освен това се изграждат и две компостиращи инсталации.

Градоначалникът обясни, че в края на месеца ще бъде готово депото „Садина“ в село Яна, а в същото време се изпълнява и проект за рекултивация и затваряне на сметището в Долни Богров.

Преди време Фандъкова заяви, че депо „Садина“ ще стане най-хубавото на територията на България.

Кметът на София увери, че всичко това е планирано много ясно и е защитено в Брюксел, така че няма да има проблеми с отпадъците в София.

„За завода за боклук се чака одобрение от Брюксел. Има забавяне и все още се провежда процедурата за изпълнител“, припомни кметът.

В конкурса участваха 11 големи български и чуждестранни консорциуми. Тя добави, че с Брюксел се обсъжда вариант дали да има държавно участие.

Заводът за отпадъците трябва да е завършен в края на 2014 г. Капацитетът му е 410 000 т годишно, на двете компостиращи инсталации - за зелени и хранителни отпадъци - общо 44 000 т, а обемът на четирите клетки на депото - 3 млн. куб. метра.

Изграждането на трета и четвърта клетка ще започне след запълването и рекултивацията на първите две - след около 15 години.

#завод за отпадъци #Долни Богров #Суходол #сметище #боклук #кмет на София #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници