Фандъкова се появи: Чуват се разнопосочни послания от Борис Бонев и Терзиев

Фандъкова се появи: Чуват се разнопосочни послания от Борис Бонев и Терзиев
A A+ A++ A

За съжаление, за шести пореден път не беше избран председател на СОС. Това, което е по-важно, е, че всъщност няма яснота за осигурено мнозинство, защото това е същността на работата на Столичния общински съвет, който трябва да взима важни решения. Политическата криза в СОС се задълбочава. Имаше опит - беше изпратена покана до част от политическите сили за разговори, но тази покана не беше уважена от групата на БСП, а към ГЕРБ-СДС не беше изпратена такава покана. Това каза бившият кмет на София Йорданка Фандъкова в студиото на "Опорни хора".

Тя е на мнение, че продължават да се чуват разнопосочни послания от Васил Терзиев и Борис Бонев.

"Трябва да се изчистят, за да може да продължи процесът, защото когато търсиш подкрепа, не бива да я търсиш от позицията на силата. Осигуряването на мнозинство е отговорност на управляващите. Те са хората, които трябва да кажат пред всички ясно с кого биха искали да управляват, а това все още не е ясно. Аз съм работила, особено в последния мандат, без мнозинство, лично съм водила преговорите за подкрепа и тези разговори са трудни", допълни Фандъкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ бюджетът е политически въпрос.

"Ако не можеш да осигуриш мнозинство за бюджета, ти не можеш да продължиш успешно работата за София. Бюджетът трябва да бъде внесен в СОС до 29 януари, след това трябва да започнат обсъжданията, преди това, разбира се, трябва да има широко обществено обсъждане, а за него също има срокове. Управлението на София е сериозен въпрос - управлението на над милион и половина души, условията, в които те живеят, парите, с които те си плащат данъците", коментира бившият столичен кмет.

Фандъкова е категорична, че преди е имало плаващи мнозинства, но последствията софиянци ги носят и до днес: "Аз не бих го препоръчала, за хората е важно да знаят кой носи отговорност, да търсят отговорност и тогава хората, които управляват, са по-внимателни. За съжаление, не се говори и за ценности, а за мен винаги е било важно".

"Забавя се работата и развитието на града, а София наистина няма време за губене, има доста да наваксва. Доста неща направихме през последните години - променихме до голяма степен базовата инфраструктура, но има нужда да се работи и в кварталите. Имаше заплахи за загуба на средства по европейски проекти, които трябваше да бъдат отчетени до края на 2023 година, тогава споделих различни варианти, които биха могли да помогнат. И държавата отпусна средства, с които да могат да бъдат разплатени и после възстановени от оперативните програми", категорична е Йорданка Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници