Мрачна тайна: Кой и защо открадна мозъка на Кенеди

Мрачна тайна: Кой и защо открадна мозъка на Кенеди
A A+ A++ A

Кой е откраднал мозъка на Джон Кенеди е малко известна мистерия, но съществува от 1966 г. А именно, три години след убийството на популярния президент става ясно, че мозъкът му, който е изваден по време на аутопсия и се съхранява в Националния архив, е изчезнал.

Кой е истинският убиец

Теоретиците на конспирацията отдавна твърдят, че някой е откраднал мозъка му, защото може да послужи като парче от пъзела, за да потвърди, че той не е бил застрелян отзад от Лий Харви Осуалд, а е застрелян отпред.

Най-новата теория, идваща от автора на „Краят на дните: Убийството на Джон Ф. Кенеди“ на Джеймс Суонсън, гласи, че по-малкият му брат Робърт е откраднал мозъка. Възможна причина за това уж е укриването на истината за здравето му, тоест доказателства за скрито заболяване на починалия, както и приемането на множество наркотици и забранени лекарства, пише Guardian. 

Все пак не може да се отрече фактът, че според официалната версия по-голямата част от мозъка на Кенеди е „размазана“ от куршума, който го е убил. Според протокола от аутопсията, част от куршума е преминала през теменната кост от дясната страна на черепа и скалпа. 

В зловещите спомени на лекарите, лекували Кенеди, д-р. Пепър Дженкинс казва: "Забелязах, че г-жа Кенеди събра ръце пред себе си. Докато минаваше, тя ми подаде това, което държеше в ръцете си - голямо парче мозъчна тъкан на съпруга й", съобщава Daily Beast. Хирург в болницата, където е откаран Кенеди, казва: „Когато го докараха, половината от главата му липсваше. Не знаехме какво да правим, тя беше взривена.“

Това, което определено трябва да се има предвид, не е спекулация, замъглен спомен или мистерия. Свързано е с това какво точно медицинската наука би могла да научи за здравето на човек през 1966 г., дори ако разполага с напълно запазен мозък?

Скрити заболявания

Много малко, според медицински експерти би могло да се научи относно здравословното състояние. Едно заболяване, което си струва да се скрие от обществеността и може да се види в мозъка, е развитият случай на сифилис. Но сифилисът може лесно да бъде открит чрез кръвни изследвания, дори през 1966 г. От заболяванията, които могат да бъдат открити чрез мозъчна биопсия са - луда крава (не е известна през 1966 г.), болест на Алцхаймер (известна, но очевидно не се проявява при 46-годишния енергичен президент), карциноми и необичайни възпалителни състояния в ерата преди скенерите са били предимно неизвестни.

Загадъчни инжекции

Когато става въпрос за приемане на лекарства и лечение, дори днешните биопсии не могат да разкрият нищо конкретно относно употребата на наркотици или пристрастяването. Някои пишат, че Кенеди е бил под терапията на д-р Макс Джейкъбсън, наречен Magic Max, който според съобщенията дава специални инжекции за добро настроение и енергичност, хормони и аналгетици. Според един доклад той поставя на Кенеди инжекции цели 34 пъти и теоретиците на конспирацията смятат, че той му  дава тези лекарства точно преди разстрела. Някои казват, че Робърт Кенеди, без да е наясно с границите на науката и медицината през 60-те години на миналия век и без способността да предскаже бъдещи научни разработки, може да би се е тревожил за това, което хората ще открият през следващите десетилетия.

Секретни досиета

Публикувани са близо 680 файла, включително 553 досиета, които не са били явни досега, защото ЦРУ се противопоставя, позовавайки се на националната сигурност. Сред тези документи е подробен архив с опити за вербуване на съветски дипломати за назначения в чужбина, с преписи от подслушване на телефони. Архивът, публикуван онлайн, съдържа документи от Министерството на правосъдието, Министерството на отбраната и Парламентарната комисия, която провежда разследването на убийството на Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас. 

Комисията стига до заключението, че това е дело на лицето Лий Харви Осуалд, но конспиративните теории не спират да се множат, подхранвайки стотици книги и филми като "JFK" на Оливър Стоун от 1991 г. за убийството, приписвано на Съветския съюз, Куба, мафията и дори на тогавашния вицепрезидент Линдън Джонсън. Експерти по аферата Кенеди обаче смятат, че тези милиони страници нови документи вероятно не съдържат никакви съществени констатации.

Погребани „на части“

Кенеди е само един от хората, които не почиват в мир цели, а „на части“, по добри или лоши причини. Мозъкът, като орган, отдавна очарова хората, особено тези, които искат да научат тайните на интелигентните, талантливите и могъщите.
След смъртта на Алберт Айнщайн през 1955 г. мозъкът му е отстранен и изследван от патолога Томас Харви, който го нарязва на по-малки парчета, много от които са изгубени. Московският институт за мозъка събира и изследва мозъците на видни руски учени и мислители, най-известният от които е Ленин. Черепът на Моцарт се пази във фондация Моцартеум в Залцбург, но скелетът, който е изкопан от гроба е откраднат през 1791 г.

Източник: Труд

#Джон Кенеди #мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай