Как да започнете да използвате мозъка си на 100% - мозъчни трикове

Как да започнете да използвате мозъка си на 100% - мозъчни трикове

pixabay

A A+ A++ A

Вероятно много хора са чували повече от веднъж за хипотезата, според която ние използваме добре една десета от ресурсите на собствения си мозък: всичко останало уж остава неизползвано. Истина ли е? Ето как да използвате мозъка си на 100%.

Острият ум може да помогне както в ежедневието, така и в дългосрочен план. Една идея, която ще доведе до успех, е по-вероятно да се появи в мислите на човек, чийто мозък е добре развит, отколкото в някой, чиито собствени умствени способности не са особено големи.

Съществува теория, че мозъкът ни не се използва напълно: предполага се, че до деветдесет процента от ресурсите остават нереализирани. Това състояние на нещата е едновременно разочароващо и приятно. От една страна, няма нищо добро в това, че повечето от способностите на мозъка са „блокирани“: той заема място и не носи никаква полза. От друга страна, фактът, че настоящите умствени способности могат да бъдат увеличени, е много окуражаващ. Кой от нас, гледайки гении, не е мечтал поне за ден да придобие такъв зашеметяващ интелект?

Как да започнем да използваме мозъка сто процента - съвети, които определено ще помогнат

Какъв процент от мозъка използваме и имаме ли нереализиран потенциал?
Нека започнем с една популярна легенда, за която вероятно всеки е чувал поне веднъж: че мозъкът ни използва само от десет до двадесет процента от потенциала си. Тази хипотеза обаче се появи много отдавна - когато още работата на мозъка беше практически неизучена.

След редица погрешни заключения, учените вече смятат, че нашите мозъчни клетки (по-точно техните компоненти) в по-голямата си част са изключително мързеливи и неактивни. Не всички от тях усърдно и упорито генерират подходящите импулси, които след това се считат за индикатор за „натоварването“ на мозъка. Повечето от невроните в нашия мозък са в импровизирана „хибернация“, така че учените решиха, че тези „безделници“ са потенциално неизползвани мозъчни ресурси.

В действителност всичко е малко по-различно: мозъкът ни всъщност се използва на сто процента. Но защо тогава някои „мързеливи“ неврони остават бездействащи?

Причината се крие в структурата на нашия мозък: за да функционира правилно, не е необходимо всички неврони да са активни. Напротив, такава ситуация може да доведе до непредвидими последици. Какво би се случило, ако например започнете да изпитвате радост, страх, тъга и ужас едновременно?

И така, разбрахме, че нашият мозък вече работи усилено – на сто процента. Въпреки това, неговата производителност може да бъде подобрена. Ето някои базирани на мозъка трикове, които да ви помогнат да увеличите мозъка си.

Забравете за многозадачността
Помните ли какво казахме за активността на всички неврони едновременно? От основния принцип на функциониране на мозъка следва изводът: нашият мозък не обича многозадачността, колкото и да се опитваме да го накараме. Тя може да ви накара да мислите, че пестите време, но това не е съвсем вярно. Дори и да спестите няколко минути, крайните резултати ще се влошат.

Променяйте рутината си от време на време
Монотонността е най-лошият враг за мозъка. Ако нищо не се промени в начина ви на живот дълго време, мозъкът, виждайки това като възможност за намаляване на умственото натоварване, започва да действа „на автопилот“: извършвате повечето от действията автоматично, без дори да мислите за тях. Това се отразява негативно на мозъка: при липса на психически стрес той може да започне да се разгражда.

Ето защо си струва периодично да променяте прости неща, които на пръв поглед не означават нищо. Вземете различен маршрут на работа, опитайте да почистите обувките си с лявата си ръка, опитайте да рисувате с двете ръце едновременно и т.н. Подобни дейности ще осигурят на мозъка ви „разтърсване“, което ще има благоприятен ефект върху неговото развитие.

Както можете да видите, въпреки че мозъкът вече се използва на сто процента, все още е възможно да го „овърклокнете“ малко, като ускорите и подобрите работата му. След като изучихме принципите на мозъка и най-често срещаните капани на съзнанието, в които почти всеки попада, не е толкова трудно да измислим няколко начина, които ще помогнат значително да „напомпаме“ мозъка си.
3
Богатите не искат бедните да знаят това: Как да печелите пари?
Богатството не е чист късмет и шанс. То се влияе от нашия начин на живот и начин на мислене.
Всеки, който може да приложи на практика описаните по-долу съвети от психолози и успешни хора, ще може да стане по-богат. Успешните и богати хора се опитват да скрият това, защото може да доведе до намаляване на богатството им. Светът е устроен по такъв начин, че някои хора стават богати, а други не. Време е да се причислим към първата група.

Трябва наистина да искате да станете богати
Тайната е, че повечето хора на планетата Земя не искат да бъдат богати. Ние не искаме богатство, а стабилност. Имаме нужда от пенсия, от заплата, от рутина. Богатите хора се опитват да избегнат това по всякакъв възможен начин.

Ако искате да сте бедни, можете да се задоволите с училищно образование и да не насърчавате собствените си амбиции. В училищата ни дават знания, но не ни учат на нищо, което би могло да се свърже с парите и как да ги спечелим. Основното образование може да бъде полезно, но трябва само да ви помогне да определите каква посока трябва да поемете в живота.

Отървете се от остарелите идеи
Остарелите идеи идват в съзнанието ни и се записват там заради родителите ни. Казват, че трябва да отидеш на училище, после в университет, да си намериш работа, да работиш усилено, да спестиш пари, да си купиш апартамент и кола. Това са всички приоритети на бедните хора.

Дори най-добрата образователна система, от училище до университет, е създадена, за да ви направи работник. Няма да ви научи как да правите пари директно. Това е работило преди 50-100 години, но сега живеем в свят, който е пълен с възможности, така че губенето на време за безполезни умения е равносилно на безделие.

Когато работите за пари, ставате роби на заплатата си. Бизнесмените не работят за пари. Те работят за удоволствие и за независимост.

Научете се да поемате рискове
Времето минава, всичко се променя. Трябва да се адаптирате към ситуацията и да се развивате заедно със света около вас, за да продължите да печелите пари. Просто трябва да развиете актуални идеи. С навлизането на интернет изобщо не е необходимо да отваряте фабрики и магазини. Можете да станете блогър, журналист и да развиете творчески таланти.

Бедните хора се страхуват да грешат. Повечето искат да правят това, което им казват родителите или средата. Трябва да се борите с това с всяка клетка на тялото си. Бедните хора живеят много предпазливо, страхуват се от провал, без да разбират факта, че провалът винаги носи позитивизъм. Провалът е този, който дава успех, така че успехът не следва предпазливите хора.

Никога не си казвайте: „Не мога да си го позволя“
Вместо това въпросът, който трябва да зададете, е „Как мога да си позволя това?“ Може първо да се наложи да посеете съмнения в главата си относно това, в което вярвате в момента. След това можете да поставите нови вярвания там.

Борете се за своята независимост, като развивате своята личност
Повечето хора страдат от сериозна липса на финансова грамотност. Важно е да разберете как работят данъците, заемите и инвестициите. За съжаление, никой не ни учи на това.

Когато развивате личността си, важно е да запомните, че понякога трябва да направите нещо, което все още не знаете или дори се страхувате. Дори и да правите най-любимото нещо в живота, все пак ще трябва да се разсейвате от нещо второстепенно: това не е тест, а нормален жизнен процес.

Инвестирайте
Не трупайте пари безцелно. Опитайте се да ги инвестирате в нещо. Богатите хора ги инвестират в недвижими имоти, злато и купуват ценни книжа. Можете също така да инвестирате, но ако парите не са достатъчни за закупуване на апартамент, можете да закупите информация, като инвестирате в образование.

Не става въпрос за курсове, които не дават нормални знания, а за това, което наистина ви е интересно. Това може да са нови емоции, възможност да посетите някое обучение или лекция на известен бизнесмен. Може да е книга, пълна с важни съвети. Съсредоточете се върху вашите нужди и интереси. Това е от огромно значение за успеха.

#мозък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници