Цачева: Българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи

A A+ A++ A

Българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Великото национално събрание на Република Турция Джемил Чичек и водена от него делегация, съобщиха от пресцентъра на НС.

Турските парламентаристи са на еднодневно официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на българския парламент.

Цецка Цачева изтъкна, че е налице постоянен диалог на най-високо ниво, както и активно партньорство в редица сектори от взаимен интерес.

За развитието и разширяването на двустранните отношения председателят на Народното събрание подчерта и важната роля на парламентарната дипломация.

Красноречиво доказателство за това, според нея, са осъщественото посещение на парламентарната група за приятелство България – Турция в Анкара и сътрудничеството в съвместния проект на Великото национално събрание на Турция и Европейския съюз „Парламентарен обмен и диалог".

В разговора бе споделено, че общото желание за развитие на взаимноизгодни двустранни отношения на базата на дългосрочни интереси е намерило израз в учредяването на Съвет на сътрудничество на високо ниво и провеждането на междуправителствени заседания.

Припомнено бе, че по време на първото заседание на съвета през март 2012 г. бяха подписани 17 двустранни документа.

„Изключително важно е да разширяваме и развиваме нашите добросъседски отношения и ангажирано да отстояваме позициите си за мир, стабилност и сигурност в региона”, посочи председателят на Великото национално събрание на Република Турция Джемил Чичек.

Той отбеляза динамичното развитие на търговско-икономическите връзки, както и значителния ръст на стокообмена между двете страни за 2011 г. и допълни, че възможностите за това са още по-големи.

Инвестициите, транспортната инфраструктура и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката бяха също сред основните теми на проведената среща.

В разговора бе посочено, че евроинтеграционният процес на Турция увеличава възможностите на двустранно и регионално сътрудничество.

В тази връзка председателят на Народното събрание Цецка Цачева потвърди българската позиция, че страната провежда последователна политика в подкрепа на европейската перспектива на Турция при спазване на принципа на оценка според собствените заслуги и изпълнение на критериите за членство.

Тя допълни също, че България приветства създадените перспективи за напредък по пътя към либерализиране на визовия режим и че страната отдава приоритетно значение на подписването и бързото прилагане на Споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция.

Цецка Цачева припомни също, че българското правителство вече е предприело конкретни мерки за облекчаване на визовия режим за различни категории турски граждани.

#Цецка Цачева #председател на Народното събрание #Народното събрание #НС #Джемил Чичек #България #Турция #Анкара #Европейския съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници