Турският посланик: Някои от турските студенти и сами фалшифицират дипломите си

Турският посланик: Някои от турските студенти и сами фалшифицират дипломите си
Част от дипломите и документите на турските студенти в България са фалшифицирани, а в някои случаи в измамата участват и самите студенти, заяви посланикът на Турция Исмаил Арамаз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Част от дипломите и документите на турските студенти в България са фалшифицирани, а в някои случаи в измамата участват и самите студенти, заяви посланикът на Турция Исмаил Арамаз след среща с областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев.

През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от български университети дипломи на турски младежи, защото някои от документите били фалшиви.

Въпреки оплакванията на студентите, които наброявали около 10 000 души, посланикът каза, че Турция е доволна от сътрудничеството с България в образованието, предаде БТА.

По думите му, въпросът с дипломите ще бъде разрешен „с двустранно сътрудничество и по пътя на диалога".

„Решението на Съвета за висше образование в Турция в никакъв случай няма отношение с някакви умишлени забавяния с цел закъснението на студентите за регистрация в университетите, това е изцяло манипулация," каза още Исмаил Арамаз.

Според него е нормално част от кандидат-студентите от неговата страна да предпочетат университети в чужбина, някои идват и в България.

„Ние бихме желали те да идват. Но желанието ни е всичко да бъде направено така, както трябва, да бъде коректно. В крайна сметка турският студент, който получава диплома за доктор, ще лекува хора и бихме искали тази диплома да е истинска," аргументира се дипломатът.

По-рано в сряда стана ясно, че Исмаил Арамаз е изпратил писмо с 11 нареждания до ректори по спора с Турция за дипломите от България.

„Между двете държави няма никакви политически проблеми. Ние наистина бихме искали двустранните ни, добросъседски и приятелски отношения да се развиват и занапред," заяви още Исмаил Арамаз.

Според него все още двустранният търговски стокообмен с България не е на задоволително ниво, каквото трябва да е между две съседни страни.

Турция е изнесла за България стоки на стойност 1,2 млрд. лв., а България е изнесла за турската страна стоки за 1,8 млрд. лв.

Макар сумата да не изглежда малка за страна като България, тя е само 1,2% от общия внос на Турция, отбеляза посланикът.

Турция изкупува от България скрап, метал, слънчоглед и дървесина, а скоро по молба напремиера Бойко Борисов е бил разрешен и вносът на живи животни от България.

Посланикът смята, че с изключение на визовия режим всички други дадености на България са отлични условия за развитието на такива отношения, тъй като зимните центрове в Турция са твърде пренаселени, няма такова богатство от термални извори, а Варна и Бургас са много по-близо до Истанбул, отколкото Бодрум, например.

#Исмаил Арамаз #посланик на Турция #фалшиви дипломи #турски студенти #университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници