Пак на дъното! България с най-ниска минимална заплата в ЕС (Вижте къде е най-висока)

Пак на дъното! България с най-ниска минимална заплата в ЕС (Вижте къде е най-висока)
A A+ A++ A

Сминимална работна заплата от 332 евро през 2021 г. България е на дъното на Европейския съюз, а безспорен лидер с най-високата заплата в региона е Словения, в размер на 1024 евро. Извън Европейския съюз Турция след срива на турската лира минималната работна заплата се равнява на 229 евро. По-ниски от българската са и минималните заплати в Албания, където работещите взимат за труда си най-малко 244 евро, и в Черна гора, където минималната брутна заплата е 331 евро, показват актуални данни на Евростат.

В Северна Македония работещите взимат минимум 359 евро брутно на месец. Синдикатите настояват минималната заплата да бъде увеличена до най-малкото 60 процента от средната в страната или 18 000 денара /293 евро чисто/. 

В Хърватия, която планира да приеме еврото на 1 януари 2023 г., минималната брутна заплата е от 567 евро. Чисто хърватите са получавали през 2021 г. 425,5 евро и се очаква минималната нетна заплата да бъде увеличена от 1 януари догодина на 500 евро.

В Румъния минималното брутно трудово възнаграждение е в размер на 2300 леи /464 евро по курса на деня или 467 евро в статистиката на Евростат за второто полугодие/. Чисто румънците, които имат образование и една година трудов стаж, взимат минимално възнаграждение от 1413 леи за труда си, т.е. 286 евро. Това е достатъчно, за да се купят двеста и осемдесет хляба, 70 кг свинско, 706 кг картофи или 47 кг сирене. Ако лицето няма образование, нетната заплата пада на 1386 леи /280 евро/. Такава получават близо 1,3 милиона души от общо около 5,6 милиона трудещи се.

В Гърция минималното възнаграждение в било 758 евро брутно през 2021 г. От първи януари догодина обаче гърците ще взимат минимум 663 евро нетно /спрямо 650 сега/ след влизащото в сила увеличение на минималната нетна заплата с 2 процента. Като се има предвид обаче, че заради великденските и коледните надбавки в Гърция работещите взимат 14 работни заплати годишно, това прави минимална заплата фактически от 773 евро месечно. Освен това най-ниската ставка на минималната заплата в страната се прилага само за новонаетите лица без трудов стаж, докато има таблица, според която се изчислява размерът й в зависимост от годините, които служителят е работил, както и според семейното му положение. В резултат минималната заплата за работещите, които имат семейство и по-голям трудов стаж, може да се увеличи с до 195 евро, като в най-високата категория - за семейни служители с над 9 години трудов стаж достига до 928,20 евро. Най-ниската часова ставка от началото на новата година ще бъде 29,62 евро.

Сред общо 21 страни членки на ЕС, в които има регламентирана минимална заплата, Гърция се намира в средата на класирането по отношение на размера й. Тя е на 11-о място що се отнася до номиналната стойност на минималната заплата и на 13-о място по отношение на покупателната й способност.

Словения е на челно място сред балканските държави по размер на минималното брутно възнаграждение на труда. В страната, която прие еврото през 2007 г., минималната брутна работна заплата е 1024 евро. Тази сума покрива 120 процента от минималните разходи за живот.

#ЕС #Евростат #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?