България защити Турция във военния спор със Сирия

България защити Турция във военния спор със Сирия
При нападения от Сирия в пограничното село Акчакале загинаха петима цивилни – майка с четирите й деца. Атаката предизвика ответен удар от страна на Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България изрази подкрепа за позицията на НАТО по повод нападенията на турско-сирийската граница късно вечерта в сряда в Северноатлантическия съвет на Алианса.

В сряда турски военни отново удариха цели в Сирия, след като сирийски снаряд уби петима турски цивилни – майка с четирите й деца, в погранично село Акчакале.

По първоначална информация няколко сирийски войници са били убити от турски огън. Точният брой на загиналите не се съобщава.

Турция настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме действия срещу Дамаск. На свикана спешна среща НАТО поиска от Сирия незабавно прекратяване на агресивните действия срещу Турция, явяваща се северноатлантически съюзник.

„Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца“, се казва в изявление на говорителя на българското МВнР Весела Чернева, съобщават от министерството.

Външното министерство на България окачествява действията на Сирия като грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО.

„В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право“, заявява говорителят на МВнР.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, отбелязват още от МВнР.

#Турция #Сирия #НАТО #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН #НАТО #Акчакале #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници