България не може да предвиди бежанска вълна от Сирия

България не може да предвиди бежанска вълна от Сирия
Сирийски бежански лагер в Турция, където избягалите от режима на Асад наближиха 100 000. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Бежанска вълна от Сирия към България не може да бъде предвидена, заяви директорът на транзитния център в село Пъстрогор Антон Илиев.

В момента в село Пъстрогор пребивават 85 сирийци, 40 от които са преминали нелегално границата на страната само през последните две седмици, предаде Би Ти Ви.

Директорът на транзитния център нарече ситуацията от 50% ръст на сирийски бежанци „малък наплив", но яснота около това дали страната може да бъде залята от бежанска вълна, от която вече изрази безпокойство вътрешният министър Цветан Цветанов, се оказва, че няма.

„Във връзка със ситуацията в Сирия има възможност да се увеличат бежанците към България, но колко и как няма как да коментирам", заяви Илиев.

Въпреки факта, че няма данни за това какво може да се очаква, той увери, че страната има капацитета да поеме един засилен поток на бежанци. При необходимост ще бъде изграден и палатков лагер.

Транзитният център в Пъстрогор, който е за 300 души, в момента е запълнен на около 70% - голяма част от тях са сирийци.

Там те пребивават на свободен режим – могат да излизат сутрин и да се прибират вечер, ако обаче не се върнат обратно, носят съответната отговорност, обясни Илиев.

По думите му е нямало много такива случаи – 15-20, сред които сирийци, иракчани, афганистанци.

Трима сирийци, пожелали анонимност, които са в страната от няколко месеца, разказват, че напуснали родината си, защото се страхуват от войната.

Пред тях стояла алтернативата да се присъединят или към официалната армия на президента на Сирия Башар Асад или към опозицията.

Бягството им в страната, в която търсят сигурност, е струва между 4000 и 5000 долара, споделят мъжете.

Издръжката на един бежанец в центъра в Пъстрогор обаче се оказа тайна за неговия директор, който обясни, че реално управлението е било в София, откъдето преминавали всички средства – държавни и от Европейския съюз.

Във вторник стана ясно, че повече от 31 000 души, основно цивилни, са загинали през 18-те месеца на въоръжения конфликт в Сирия, съобщи тогава неправителствената организация Сирийска обсерватория за правата на човека.

Заради продължителния кървав конфликт Сирия е изправена и пред хуманитарна криза, а огромни вълни бежанци заливат съседните й страни. Най-голям е техният брой в Турция – около 100 000 души, настанени в палаткови лагери в пограничните райони.

Заради увеличения приток на емигранти в „Гранична полиция" са предприети мерки за по-засилено присъствие по границата на България с Турция, обясни в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов.

По време на посещението на Цветанов в Турция, в събота, е било обсъждано и създаването на съвместни екипи по границата, както и създаването на контактен център, позициониран на ГКПП - Капитан Андреево.

#Турция #„Гранична полиция“ #бежанци #Сирия #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #транзитен център #Пъстрогор #Антон Илиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници