Тренчев: Управляващите лъжат безконтролно

Тренчев: Управляващите лъжат безконтролно
Според синдикалния лидер Константин Тренчев финансовият министър Симеон Дянков води хаотична финансова политика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството започва да лъже безконтролно по отношение на пенсионната реформа, която иска да прокара.

Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев пред bTV в понеделник сутринта.

„Вече започва да се лъже безконтролно. Не можеш да кажеш за пенсиите, че нищо не е правено. Само от 2000 до 2009 г. възрастта за жените се е увеличила с 5 години, а за мъжете с 3, осигурителният стаж за жените с 14 години, а за мъжете с 12 години“, коментира той.

По думите му е започната една „много стръмна реформа“ в пенсионирането и причините за дефицита са много.

„Първо, има една огромна загуба на работни места, като така намаляват вноските. Второ, една купчина правителства намаляваха вноските, тоест парите, които се дават там. Дянков се беше засилил да намали вноските с 5%, което щеше да ликвидира НОИ напълно. От една купчина мерки те са се фиксирали върху възрастта, от която ползата е много малка, но страданието много голямо“, коментира Тренчев.

Според него политиката трябва да бъде предвидима, а тя не е и затова инвеститорите бягат.

„Симеон Дянков управлява хаотично финансите. Искаме една предвидима ясна финансова политика и хората да стоят зад думите си, когато нещо се договори“, каза още лидерът на КТ „Подкрепа“.

Тренчев изрази безпокойство, че „решенията на определен кръг управляващи, като финансовия министър, са хаотични“. 

„Никой не ги е карал да подписват споразумението от март, но то беше подписано и започна да се изпълнява, сега изведнъж се прекъсна“, каза още той.

Според него днес синдикатът се събира и решава какви ще са следващите действия.

Константин Тренчев коментира и изказването на председателя на УС на БДЖ Владимир Владимиров от понеделник сутрин, че най-големият проблем на дружеството не е стачката, а кредиторите, които си искат парите.

„Трудно мога да коментирам думите на последния председател на Българската социалистическа младеж, какъвто е Владимир Владимиров“, заяви той.

„Трябва да си припомни какви приказки е говорил през 1997 г. в парламента, когато ги бяхме обградили“, каза още синдикалният лидер.

По думите му съкращенията, които се планират, могат да доведат до сериозна опасност за пътниците в БДЖ.

#Константин Тренчев #КТ „Подкрепа“ #синдикати #Симеон Дянков #Министър на финансите #БДЖ #Владимир Владимиров #пенсионна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници