Посланик Марси Рийс връчва акредитивните си писма

Посланик Марси Рийс връчва акредитивните си писма
Марси Рийс пристигна в петък в София, за да поеме задълженията си, съобщиха от американското посолство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият посланик на САЩ Марси Рийс ще връчи в понеделник акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев, а по-късно през деня ще даде първата си пресконференция пред български журналисти.

Марси Рийс пристигна в петък в София, за да поеме задълженията си, съобщиха от американското посолство.

Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата с тридесет и четиригодишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток.

Специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

Преди назначението за посланик в България посланик Рийс е била главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент.

Във връзка с тази длъжност тя е участвала като заместник-ръководител на делегацията при преговорите с Руската федерация за договора за съкращаване на стратегическите оръжия „Нов СТАРТ", отбелязаха от посолството на САЩ.

През периода 2008-2009 г. Марси Рийс е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси.

На този пост тя отговаря за службите, поддържащи отношения със Северноатлантическия алианс (НАТО), Европейския съюз (ЕС) и Западна Европа, както и за стратегическото планиране и кадрите.

Бюрото за европейски и евразийски въпроси включва 50 държави със 72 дипломатически представителства.

В биографията на дипломата влиза работа като Министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак през периода 2007-2008 г. Марси Рийс е била и посланик на САЩ в Албания (2005-2007), ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003-2004) и директор на Офиса за политически въпроси на ООН (2001-2003).

Задграничният опит на Марси Рийс включва и работа в Посолството на САЩ в Лондон, четири години в Американската мисия при Европейския съюз в Брюксел и дипломатически назначения в Турция и Доминиканската република.

Посланик Рийс е завършила колежа „Обърлин" и има магистърска степен по международни отношения от Института за международни проучвания на високо равнище „Джонс Хопкинс".

Тя е завършила Семинара за старши дипломати на Държавния департамент и Висшия курс на Министерството на отбраната.

Наградена е с Медала за граждански заслуги на армията на САЩ, с Президентската награда за отлична служба и с четири награди за отличие на Държавния департамент.

Марси Рийс е омъжена за посланик Чарлс Рийс (в пенсия) и има син Александър и дъщеря Мередит.

#Марси Рийс #посланик на САЩ #НАТО #САЩ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници