България и Турция ще правят съвместни гранични патрули

България и Турция ще правят съвместни гранични патрули
Министър Цветан Цветанов се срещна с турския си колега Идрис Наим Шахин в събота. Снимка: МВР
A A+ A++ A

България и Турция ще работят за създаването на съвместни гранични патрули, както и на граничен контактен център, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с турския си колега Идрис Наим Шахин.

Двамата обсъдиха в Турция в събота идеята за създаването на съвместни патрули по границата и изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на срещата вътрешните министри са изразили задоволство от факта, че сътрудничеството в областта на вътрешните работи между България и Турция значително се подобрява през последните години.

"Турция е много важен партньор за България в областта на борбата с наркотрафика, трафика на хора и нелегалната миграция", заяви министър Цветанов по време на срещата.

Цветанов акцентира, че трябва да се засили работата по проектите за съвместни патрули по границата и за изграждането на контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

„Считам, че за опазване на реда и законността на границата, ще допринесе именно създаването на този тристранен контактен център между България, Гърция и Турция за полицейско и митническо сътрудничество", посочи Цветанов. България вече е изградила такива съвместни центрове със съседните страни Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

„Това се оценява високо, както в двустранен план, така и от европейските институции, добави вътрешният министър и съобщи, че страната ни има готовност да осигури сграда за тристранния център на ГКПП - Капитан Андреево. Изграждането на тристранния център, като една от най-новите форми на сътрудничество, ще даде възможност за бърз и непосредствен обмен на информация", уточни Цветан Цветанов.

Турският му колега изяви желание за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, на базата на дългосрочни стратегически интереси и готовност да работят в тази посока, за да може да се подобри работата между трите държави в граничната област и благодари на българския министър за готовността, която България е заявила да окаже за ускоряване на преговорите.

„Имаме готовност да оказваме всяко практическо съдействие, в това число и да посрещнем експерти от турска страна, които на място да се запознаят с функционирането на изградените контактни центрове", предложи Цветан Цветанов.

Двамата министри са обсъдили и необходимостта по общата граница да бъдат въведени смесени патрули. Реализирането на тази идея би дало допълнителна стойност на сътрудничеството между двете държави в областта на сигурността.

Съвместните патрули по основните пътни артерии, сформирани между българската гранична полиция и турската жандармерия, ще създадат допълнителни възможности за обединяване на българските и турските усилия за справянето с незаконната миграция, трафика на хора, трафика на наркотици и други прояви на организираната престъпност, заявиха двамата министри.

Цветан Цветанов подчерта, че България подкрепя стартирането на визовия диалог ЕС – Турция.

"България се надява, че в най-скоро време ще бъде подписано споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз, което е от ключово значение за доброто управление на миграцията", обясни той.

Двамата министри разговаряха и за регионалното сътрудничество, като според тях „въз основа на доброто взаимодействие в рамките на Центъра за правоохрана в Югоизточна Европа и Черноморския граничен координационен информационен център в Бургас, и предвид ключовото географско положение на двете страни в Черноморския регион, съществуват редица възможности за съвместни инициативи, целящи изграждането на стабилност, сигурност и просперитет".

#Идрис Наим Шахин #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #МВР #Капитан Андреево #Гърция #контактен център #българо-турска граница #Турция #гранична полиция #граничен патрул #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници