Плевнелиев в Ню Йорк: Демократична България не може да си позволи да хвърля обвинения за атентата

Плевнелиев в Ню Йорк: Демократична България не може да си позволи да хвърля обвинения за атентата
Президентът Росен Плевнелиев (вдясно) даде интервю за bTV в хотелската си стая след речта си пред Общото събрание на ООН на 25 септември. Снимка: bTV
A A+ A++ A

България е правова и демократична държава и не може да си позволи да хвърли обвинения към евентуалните извършители на атентата в Бургас, преди да има доказателства, заяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк.

Държавният глава застана пред Общото събрание на ООН за първи път във вторник вечерта. В 15-минутната си реч българският президент постави акцент върху атентата в Бургас и заяви пред света, че България ще залови извършителите и поръчителите, каквото и да й струва това.

„Мога да сложа ръка на сърцето и да кажа, че българската държава ще даде всичко от себе си“, заяви държавният глава в интервю за bTV в хотелската си стая.

„И това, че ние сме един достоен член на едно голямо демократично семейство на тази планета, със сигурност дава резултати. Американските ни партньори, също в Англия, в Израел работят заедно с нас. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които разследването се развива. Убеден съм, че ще намерим тези, които извършиха и вдъхновиха този ужасяващ терористичен акт, и тогава след време също, от тази трибуна, ще ги посочим“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът е на мнение, че като демократична страна България не може да си позволи бързо да взема решения на база на съмнения.

„Може би това е политически акт, на който сме свидетели от страна на Израел и други държави. Ние сме правова държава. Не можем да посочим някого, преди да сме сигурни и да имаме доказателства за това. Българските, американските и израелските служби работят много интензивно. Убеден съм, че ще разполагаме с доказателства и ще посочим извършителите“, заяви още Плевнелиев.

Той определи като много достойно поведението на българското правителство и на всички представители на държавата, защото не са се изкушили от удобния път да посочат някого, върху когото да стоварят обвинения.

Росен Плевнелиев коментира и реакцията на Израел по позицията на България, която все още не възприема тезата за авторството на „Хизбула“ като вярна.

„Имах среща със съветника на Барак Обама по сигурността господин Джон Бренън. Имах срещи с представители на най-високи нива в израелските служби. Всички ни благодариха за отношението на България и начина, по който работим по този атентат. Много лесно щеше да бъде да си измием ръцете и да кажем, че това е проблем на Израел, посочваме някой друг и търсим лесното обяснение. Ние обаче търсим доказателствата и по един много професионален начин се отнасяме към задълженията си да бъдем член на световното демократично семейство“, обясни българският държавен глава.

Той съобщи, че има сериозни следи, които водят в определени посоки, но не посочи дали има заподозрян.

„В следващите няколко седмици глобалните служби и кооперирането между тях ще доведат до сериозен напредък в следствието“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че в началото и Израел, и Америка, и Великобритания, са очаквали България много бързо да посочи определена посока.

„Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните“, казва държавният глава.

#разследване #Джон Бренън #Бургас #атентат #Израел #САЩ #„Хизбула“ #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #ООН #Ню Йорк #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници