Отказът на Турция от проекта за пътя Русе–Свиленград не тревожи Плевнелиев

Отказът на Турция от проекта за пътя Русе–Свиленград не тревожи Плевнелиев
Росен Плевнелиев изрази надежда партньорството на България с Катар да да бъде реализирано в двустранни договори, съобразени с европейското законодателство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев няма притеснения за проектната компания за изграждането на скоростния път Русе–Свиленград, която България ще създаде съвместно с Държавата Катар.

Държавният глава на България е обсъдил възможностите за партньорство с емира на Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани в Ню Йорк преди откриването на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ден по-рано министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че Турция се отказва от тристранния проект между нея, България и Катар за изграждане на скоростен път Русе–Свиленград, като работата най-вероятно ще продължи на двустранна основа – между България и Катар.

„Очаква се до края на годината да бъде взето решение за първия пилотен проект, който Катар ще реализира у нас“, информира президентът след срещата.

Росен Плевнелиев е оптимист, че проектната компания за изграждането на пътя Русе-Свиленград ще започне работа бързо и ще покаже ефективността на проекта, за да премине той към следваща фаза на реализация.

Работи се съвместно и за осъществяването на катарски инвестиции в земеделието, посочват от Президентството.

„Отношението на Катар към страната ни е много положително и държавата търси добро партньорство с България, основано на дългосрочно сътрудничество“, коментира президентът.

По думите му това партньорство трябва да бъде реализирано в двустранни договори, съобразени с европейското законодателство, а доброто приятелство между България и Катар трябва да се основава само на добре структурирани и успешни проекти.

По време на срещата Хамад бин Халифа Ал-Тани е отправил и покана до президента Плевнелиев да посети Катар в удобно за него време.

#Русе #Свиленград #Росен Плевнелиев #Президент на България #скоростен път #Катар #Турция #проектна компания #ООН #ОС на ООН #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници