Плевнелиев замина за САЩ за 67-та сесия на Общото събрание на ООН

Плевнелиев замина за САЩ за 67-та сесия на Общото събрание на ООН
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Съединените щати за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 25 септември българският държавен глава ще направи изказване пред Общото събрание на ООН, а програмата му предвижда редица двустранни разговори с държавни и правителствени ръководители от цял свят.

На 23 септември в Ню Йорк държавният глава ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и ще участва в официалното откриване на пленарното заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. Президентът ще открие учебната година на българските училища в Ню Йорк и ще отбележи Деня на независимостта на страната ни с българската общност там.

На 24 септември Росен Плевнелиев ще присъства на откриването на среща по върховенството на закона на национално и международно ниво, заедно с генералния секретар на ООН и държавни и правителствени ръководители от Европейския съюз. В централата на ООН президентът ще има среща с представители на еврейски организации и ще се срещне президента на Република Косово Атифете Яхяга. Същия ден Росен Плевнелиев ще присъства на прием, даван от президента на САЩ Барак Обама в чест на лидерите, участници в 67-та сесия на ОС на ООН.

На 25 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде сред първите лидери, които ще направят изказвания в рамките на Общият дебат на 67-та сесия на ОС на ООН, който ще бъде открит същия ден. В ООН държавният глава ще проведе редица двустранни разговори с президентите на Унгария и на Чехия Януш Адер и Вацлав Клаус, на Албания Буяр Нишани, на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и на Нигерия Гудлък Джонатан. Президентът ще се срещне и с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

На 26 септември държавният глава ще има срещи с колегите си от Финландия и Естония Саули Нийнисте и Тооман Хендрик Илвес, както и с индонезийския президент Сусило Йодхойоно и с министър-председателя на Държавата Кувейт Джабер Мубарак Ал-Сабах. Президентът Плевнелиев ще присъства на началото на нова инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието.

На 27 септември, четвъртък, държавният глава ще бъде в Бостън, където ще изнесе лекция и ще се срещне със студенти в "Harvard Kennedy School". Президентът ще посети Института за стратегия и конкурентоспособност на университета Harvard и изследователския център Harvard iLab.

В последния ден от работното си посещение в САЩ, 28 септември, президентът Росен Плевнелиев ще посети бизнес инкубатора Cambridge Innovation Center и ще се срещне с българската общност в Бостън.

В делегацията, водена от президента за участие в 67-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк, са включени министърът на външните работи Николай Младенов, зам.-министърът на външните работи Иван Найденов, постоянният представител на България към ООН Стефан Тафров, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова, генералният консул на България в Ню Йорк Радослав Точев, изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова, секретари на президента и експерти.

#ООН #Общо събрание на ООН #Росен Плевнелиев #Президент на България #Ню Йорк #Николай Младенов #министър на външните работи #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници