Кабинетът на Македония се изрепчи на България

Кабинетът на Македония се изрепчи на България
A A+ A++ A

Информацията, че България подготвя „червени линии" в евроинтеграцията на Македония са „измислени провокации" „от някои кръгове в България", според външният министър на Република Македония Никола Попоски.

Коментарът на Попоски очевидно идва по повод на подготвяната от българския му колега Николай Младенов стратегия за отношенията на България с балканските страни.

„Не виждам материал за създаване на негативен климат между България и Македония. Тя се създава от определени субекти в България, които нямат голяма тежест", заявил Попоски на пресконференция в Скопие, предаде македонският „Утрински весник", цитиран от информационна агенция „Фокус".

„С този съсед Македония иска да изгражда конструктивни отношения, а всичко, което излиза от тези рамки, и се основава на червени линии и поставяне на условия, не отразява онова, което искаме да градим с тази страна", заявил Попоски.

Той е предупредил още, че червените линии на Балканите винаги били свързани с кръв и човешки жертви.

Македонският външен министър е изтъкнал още, че нито една от представите за Македония в България не е вярна и, ако Македония отговори на тази реторика, ще допринесе за създаването на негативен климат.

„Убеден съм, че България няма никакъв интерес да постави бариера по пътя на Македония към ЕС и НАТО", изтъкнал Попоски, като е добавил, че историята трябва да се занимават историците, а с бизнес – бизнесмените.

Той е посочил още, че ще разговаря с българския си колега Николай Младенов, ако има възможност още по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, чиято сесия тъкмо започва.

В същото време обаче македонският външен министър отрече за инцидента от май 2012 г., при който българският посланик в Скопие Иван Петков и други българи бяха нападнати при опит да почетат гроба на Гоце Делчев.

#Македония #Скопие #Никола Попоски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници