Македония отрече нападението над българския посланик в Скопие

Македония отрече нападението над българския посланик в Скопие
Македонският външен министър Никола Попоски. Снимка: rcc.com
A A+ A++ A

Външният министър на Македония Никола Попоски отрече да е имало нападение над българския посланик в Скопие Иван Петков при опита му да сложи цветя на гроба на Гоце Делчев.

Става въпрос за скандалния инцидент през пролетта на 2012 г., при който българската делегация, водена от новоназначения посланик Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Апостола на борбите за свобода на българите от Македония и Одринско Гоце Делчев.

Пред църквата „Свети Спас" българската група е била нападната от организирана група хулигани.

От разказа на очевидци се разбра, че хулиганската група е била от античното крило на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

На пресконференция в Скопие обаче външният министър на Македония Никола Попоски е отрекъл за съществуването на подобен инцидент.

„Информацията, че българският посланик е бил бит в Скопие, е провокация, тъй като не е имало подобна случка," заяви Попоски, предаде македонският „Утрински весник", цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Несъщестуващото" според Скопие нападение над българския посланик Иван Петков тогава бе осъдено от външния министър на България Николай Младенов, а ЕС призова за решаването на случая.

#Македония #Скопие #Благой Ханджийски #Иван Петков #посланик #България #Гоце Делчев #венци #ВМРО-ДПМНЕ #посланик на България в Скопие #Никола Попоски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници