Караджова: Населени места без канализация ще има и занапред

Караджова: Населени места без канализация ще има и занапред
Караджова допълни, че инвестициите във ВиК сектора през последните години изостават многократно от темпа на разрушаване на тези системи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Малки населени места без канализация все още има и ще има и занапред, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Като причина за това тя посочи факта, че управлението на екоминистерството засега било концентрирано върху големите градове.

„Има приоритети, там е по-голямо замърсяването и трябва най-вече с него да се справим“, обясни министърът по bTV в петък.

Тя допълни, че инвестициите във ВиК сектора през последните години изостават многократно от темпа на разрушаване на тези системи.

По думите й средства за подобряване на тази сфера обаче идват от Европейския съюз.

Три са секторите, към които са насочени парите по Оперативна програма „Околна среда“ – ВиК мрежата, управлението на битовите отпадъци заедно с изграждането на депа и инсталации с цел рециклиране, както и сектор биоразнообразие, т.е. грижата за резервати и национални паркове, обобщи Караджова.

Според нея най-сериозно се работи по първия сектор, където по проекти са разпределени над 3 млрд. лева.

„Става въпрос за строителството на над 50 пречиствателни станции и десетки километри водоснабдителна мрежа“, допълни министърът.

По думите й с тези проекти се очаква да се подобри качеството на водата и да намалеят авариите в редица населени места.

„Включва се и подмяна на канализационната мрежа – над 50 000 граждани ще имат тази услуга за първи път. Освен това усилията ни са насочени към по-малко отпадъчни води, замърсяващи реките и морето, сега те просто се изхвърлят без никакво пречистване“, каза още екоминистърът.

#Нона Караджова #министър на околната среда и водите #канализация #ВиК #Европейския съюз #Оперативна програма „Околна среда”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници