Сделка за 60 млн. лв. сключи българска фирма на форум във Виена

Сделка за 60 млн. лв. сключи българска фирма на форум във Виена
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с федералния канцлер на Република Австрия Вернер Файман. Българският държавен глава е на двудневно работно посещение в Австрия. Снимка: Пресцентър на президентството
A A+ A++ A

Сделка за 60 млн. лв. бе сключена на Българо-австрийския форум във Виена, открит от президента Росен Плевнелиев в присъствието на 450 бизнесмени от Австрия и България.

През следващите пет години българската компания „Технология на металите“ ще изнесе за Австрия чугунени части за ВиК-мрежата на обща стойност 30 млн. евро, обясни пред „Стандарт“ управителят на фирмата Розана Дачева, която е подготвила сделката с австрийската компания „Хавле“.

Българската фирма е в Топ 3 на партньорите ни, обясни ръководителят на „Хавле“. „Технология на металите“ е постигнала и договореност за доставка на спирачни дискове за „Сименс“.

На немски език държавният глава Росен Плевнелиев покани участниците във форума да инвестират в България и посочи редица икономически причини за това.

Президентът не пропусна да посочи, че рядко при такива посещения се стига до реализирането на конкретни сделки.

Росен Плевнелиев припомни и предстоящите инвестиции на ЕВН в проекта „Горда Арда“ за 400 млн. евро и участието на ОМВ в проучването за природен газ в родната акватория.

България трябва да направи своя собствена пътна тол система и също може да почерпи от австрийския опит и за тази цел, допълни Плевнелиев.

Президентът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл посочи, че безработицата в България е около 8% при средноевропейска 25% и подчерта, че Австрия възнамерява да инвестира дълготрайно в страната, а не с цел бърза печалба.

Той подчерта още и общите сектори, в които двете държави имат интерес за сътрудничество - туризъм, енергетика, инфраструктура и околна среда.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пък допълни, че България не е съгласна с уеднаквяването на данъчното законодателство в ЕС, защото това ще е пречка пред конкурентоспособността на фирмите.

#Цветан Симеонов #Българска търговско-промишлена палата #ОМВ #ЕВН #„Сименс“ #ВиК #България #Австрия #Росен Плевнелиев #Виена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници