Делото срещу иконома на папа Бенедикт XVI започва на 29 септември

Делото срещу иконома на папа Бенедикт XVI започва на 29 септември
46-годишният Паоло Габриеле беше арестуван на 23 май и беше поставен под домашен арест на 21 юли след 53 дни в килия на съдебната палата зад базиликата „Свети Петър“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Делото срещу иконома на папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле, заподозрян, че е предоставил на медиите конфиденциални документи и трябва да бъде съден за тежка кражба, ще започне на 29 септември, съобщи Ватиканът.

„Председателят на съда във Ватикана подписа в понеделник указ, насрочващ за 29 септември в 9:30 ч. първото заседание по делото срещу обвиняемите Паоло Габриеле и Клаудио Скиарпелети (който също е подсъдим по делото – бел. ред.)“, съобщи пресслужбата на Ватикана в комюнике, цитирано от АФП.

46-годишният Паоло Габриеле беше арестуван на 23 май и беше поставен под домашен арест на 21 юли след 53 дни в килия на съдебната палата зад базиликата „Свети Петър“.

Габриеле е съден заради изнасянето от бюрото на частния секретар на папата монсеньор Георг Гайнсвейн на голям брой ултрасекретни писма и имейли, някои от които адресирани от Йозеф Рацингер, и за това, че ги е ксерокопирал, за да ги изнесе в чужбина.

Публичният процес, който ще бъде първи за Ватикана, ще се състои в съда на града-държава, се уточнява в комюникето.

Фотографите и операторите обаче няма да имат право да снимат, а на заседанията ще бъдат допускани само журналисти.

#Папа Бенедикт XVI #Паоло Габриеле #Ватикана #Йозеф Рацингер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници