България на 127-о място по изтичане на мозъци от 142 страни

България на 127-о място по изтичане на мозъци от 142 страни
България е на 127-о място в света по изтичане на мозъци от 142 страни – очевидно държавата не се справя със задачата да задържи квалифицираните си кадри. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е на 127-о място в света по изтичане на мозъци от 142 страни, показва докладът на Световния икономически форум (СИФ) за конкурентоспособността.

Непосредствено преди България се нарежда Босна и Херцеговина, а Албания, която традиционно се характеризира с висока емиграция, е поставена на 83-о място, предаде БГНЕС.

Дори Гърция, която потъна в дълбока икономическа криза в последните години заради огромния си дълг, се справя по-добре от България в задържането на висококвалифицираните си кадри, заемайки 119-о място в класацията.

Хърватия, Румъния, Македония и Сърбия обаче се нареждат след родината ни – съответно на 128-о, 131-во, 133-то и 139-о място.

България обаче се придвижва със седем позиции напред от 70-а до 63-та в образованието и квалификацията. Страната има добри показатели за процента на хората с висше образование, сравнително добри са резултатите за обучението по математика, достъпа до Интернет в училищата и др.

Ниски остават оценките за цялостното качество на образователната система, управлението на училищата, обучението и квалификацията на персонала в предприятията.

Негативно се оценява качеството на професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот, пише в доклада на СИФ.

#България #изтичане на мозъци #Световен икономически форум #конкурентоспособност #Босна и Херцеговина #Албания #Гърция #Хърватия #Румъния #Македония #Сърбия #висше образование #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници