Българският културен клуб в Скопие се оплака на Николай Младенов

Българският културен клуб в Скопие се оплака на Николай Младенов
Представители на Българския културен клуб в Скопие се срещнаха с външния министър на България Николай Младенов в София. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Представители на Българския културен клуб в Скопие са се оплакали на българския външен министър Николай Младенов от нарушаване на човешките права на българите в Република Македония.

Младенов прие в петък делегация на БККС, водена от председателя на организацията Лазар Младенов, съобщиха от Външно министерство.

Възможностите за организиране на различни културни събития за българската общност в Македония са обсъдили Младенов и представители на Български културен клуб – Скопие (БККС), обявиха от МВнР.

„Опазването на българския език и култура, историческата памет и традициите на сънародниците ни в Македония са сред приоритетите на външната ни политика“, е заявил министър Младенов.

Сред дискутираните идеи са били провеждането на регулярни срещи между интелектуалци от двете страни, организирането на семинари с различна тематика, гостуване на театрални трупи, концерти и др.

Представителите на БККС са споделили тревогата си от нарастващия брой оплаквания, които получават от граждани на Македония с българско самосъзнание, че човешките им права биват нарушавани.

„Ние не сме врагове на Македония. Искаме да видим страната колкото се може по-скоро член на ЕС и НАТО и подкрепяме процесите на демократизация“, е казал председателят на БККС Лазар Младенов.

МВнР е поискало от представителите на клуба допълнителна информация дали констатираните от тях проблеми показват системно нарушаване на човешките права на българите в Република Македония.

#БККС #Скопие #Македония #Български културен клуб в Скопие #Македония #Лазар Младенов #Николай Младенов #МВнР #министър на външните работи #Министерство на външните работи #българи в чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници