Атанасова поиска Израел да обучи български медици за спешна помощ

Атанасова поиска Израел да обучи български медици за спешна помощ
Израел да обучава български медици на спешна помощ, поиска българският министър на здравеопазването Десислава Атанасова при съвместното правителствено заседание в Израел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израел да обучава български медици на спешна помощ, поиска българският министър на здравеопазването Десислава Атанасова от зам.-министъра на здравеопазването на Израел Яков Лицман.

Двамата подписаха План за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука по време на съвместното правителствено заседание на България и Израел в Йерусалим, съобщиха от правителствената информационна служба.

„С нашите колеги обсъдихме редица възможности за подобряване на спешната помощ в България, така че след време тя да бъде на същото високо ниво, както в Израел“, заяви Десислава Атанасова.

„Сътрудничеството с Израел ще издигне здравеопазването в България на ново ниво в близките години“, подчерта още здравният министър.

На срещата с Яков Лицман бяха обсъдени в практически план възможностите български граждани, включително деца, да се лекуват на преференциални цени в лечебни заведения в Израел.

„В редица области на медицината Израел има водещи позиции и в тази връзка България предлага екипи от израелски специалисти да гостуват у нас и да провеждат лечение на български пациенти“, допълни Десислава Атанасова.

От българска страна беше предоставена подробна информация за възможностите на нашата страна да приема в центровете за рехабилитация израелски граждани, претърпели травми и злополуки.

България предоставя много добри възможности за израелски инвестиции в изграждането на здравни обекти, а един от обсъжданите проекти е изграждане на клиника за ин витро оплождане в България, за което израелската страна е проявила инвеститорски интерес, добави Атанасова.

Активните контакти в областта на здравеопазването ще обхванат и квалификацията на българските лекари.

Съществуват възможности наши медицински специалисти да провеждат специализация и следдипломна квалификация в израелски лечебни заведения, стана ясно на срещата.

„Водещото място на Израел в областта на медицината и технологиите ще има пряк резултат както в областта на организацията на болничната дейност, спешната помощ, повишаване квалификацията на българските лекари, така и в други важни сектори на здравеопазването“, заяви още министър Десислава Атанасова.

Планът за сътрудничество в областта на здравеопазването предвижда двете страни да си взаимодействат в няколко приоритетни области – обществено здравеопазване и промоция на здраве, включително и контрол на заразните болести и превенция на ХИВ и СПИН.

Двете страни ще обменят опит в превенцията на хроничните заболявания, психичното здраве, лекарствената политика, както и прилагане на мултидисциплинарни подходи при предоставянето на здравни грижи.

Сътрудничеството обхваща и обмяната на информация в областта на здравното законодателство, здравния статус на населението, приоритетните здравни проблеми, както и основните насоки на здравната политика и организация на работа на лечебната и профилактичната дейност.

#Спешна помощ #Десислава Атанасова #Израел #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници