Израел обвинява „Хизбула“ за Бургас, България още нямала доказателства

Израел обвинява „Хизбула“ за Бургас, България още нямала доказателства
Борисов (вляво) обеща на Нетаняху (вдясно) България да застане срещу всеки терорист, стига да има доказателства, а такива липсват срещу „Хизбула“ за атентата в Бургас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България винаги би застанала срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда терор, стига да има достатъчно доказателства, увери премиерът Бойко Борисов израелския си колега Бенямин Нетаняху.

„В момента ние ги нямаме, затова продължаваме много усилено да работим по разследването с всички служби, които могат да имат принос“, заяви българският министър-председател, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

По този начин България за пореден път се разграничи от тезата на Израел, че зад терористичната атака в Бургас стои ливанската групировка „Хизбула“.

„Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от „Хизбула“. Това е същата атака, планирана от „Хизбула“ в друга страна, срещу туристи. Знаем това, което казваме - знаем, че е „Хизбула“, и знаем, че Иран работи с „Хизбула“, увери от своя страна Бенямин Нетаняху.

Разследването на атентата в Сарафово се води от българските власти в близко сътрудничество с Израел, САЩ, Великобритания и всички служби, които имат и могат да съберат информация и да помогнат на разследването, увери Борисов.

„България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени тези, които извършиха атентата срещу израелски граждани, в който загина и българин“, продължи премиерът Бойко Борисов.

Той отново повтори, че разследването на разполага с достатъчно информация, която категорично да потвърди кой е извършителят на терористичния акт, отнел живота на шестима души.

„Ние имаме извършителя, неговото лице, пръстови отпечатъци, ДНК профил и службите трябва да поработят много добре и ние да знаем кой е той и откъде е дошъл. По този начин ще можем да разгадаем и цялата схема“, обясни Бойко Борисов.

Бенямин Нетаняху допълни, че властите в Израел не са оповестили публично цялата информация, с която разполагат, защото техните източници биха били застрашени.

#11 септември #тероризъм #терористична атака #Иран #„Хизбула“ #Бойко Борисов #Бенямин Нетаняху #България #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници