България поздрави Косово за независимостта

България поздрави Косово за независимостта
Косово обяви едностранно независимост на 17 февруари 2008 г. На 10 септември 2012 г. отбеляза края на наблюдаваната независимост. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България поздрави народа на Косово в деня на обявения край на наблюдаваната независимост на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„България е щастлива да бъде заедно с народа на Косово в деня, в който се обявява края на наблюдаваната независимост на страната," заяви постоянният секретар на МВнР Иван Сираков в Прищина.

Той взе участие в срещата на Международната управляваща група за Косово по повод прекратяването на международното наблюдение на страната.

„Това е важен момент за бъдещето на Косово и на целия регион. Властите в Прищина показаха решимост да работят за изграждането на една демократична и мултиетническа държава за всички граждани на Косово, макар за постигането на тази цел да са необходими още усилия," допълни Иван Сираков.

Той изказа благодарност на мисиите ЕУЛЕКС и KFOR, които имат важна роля в този процес и изрази надежда Косово да продължи сътрудничеството си с тях.

„Желанието на Косово да върви по пътя на евроинтеграцията трябва да бъде подкрепяно и насърчавано. Европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на външната ни политика. Вярваме, че Република Косово е неделима част от европейската перспектива на региона," изтъкна Иван Сираков.

#Косово #независимост #МВнР #Иван Сираков #Прищина #ЕУЛЕКС #KFOR

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници