180 млн. лв. ще похарчат българите за дългите почивни дни

180 млн. лв. ще похарчат българите за дългите почивни дни
180 млн. лв. ще изхарчат българите за четирите почивни дни около националния празник на Съединението, изчислиха икономисти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

180 млн. лв. ще изхарчат българите за четирите почивни дни около националния празник на Съединението, изчислиха икономисти.

Повечето българи са избрали родните курорти за почивните дни около 6 септември, показват анализите на експертите, цитирани от бТВ.

В България средният разход на човек за почивка е около 400 лв. докато за чужбина бюджетът е малко по-голям.

Тази година парите, които ще похарчим за туризъм по празниците, са повече, отколкото миналата.

„Имаме едно увеличаване на това, което се харчи, но то е свързано с по-високата цена на горивата и по-високата цена на храните, т.е. имаме едно оскъпяване на пътуванията и това доведе до съкращаване на престоя на туристите," смята икономистът Румен Драганов.

Профилът на българина, който може да си позволи повече от една почивка на морето през лятото, е на турист между 30 и 40 години.

Това са предимно мениджъри на средно ниво в различни компании. Една част от тях предпочитат планината, след като през лятото вече са обиколили морските курорти. Често избират да похарчат парите си в автентично направените къщи с типичната българска атмосфера, привлечени не само от битовата обстановка в тях.

Експертите отчитат, че по време на 4-рите почивни дни в различни места в България и в чужбина ще почиват над 400 000 българи.

#Съединение #почивка #МОРЕ #планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници