Плевнелиев: Няма нищо по-зловещо от убийството на невинни хора

Плевнелиев: Няма нищо по-зловещо от убийството на невинни хора
Президентът Росен Плевнелиев присъства на траурната церемония в софийската синагога за загиналите в атентата на летището в Бургас на 18 юли. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Българският и израелският народ заедно с цялото демократично човечество осъждат този зловещ атентат, каза в словото си президентът на България Росен Плевнелиев в софийската синагога по време на траурната церемония за загиналите на 18 юли на летището в Бургас.

Той припомни, че в центъра на София близо една до друга се намират красивата Синагога, джамията, католически и православен храм, които показват толерантността на българския народ.

„Няма нищо по-зловещо от това да бъдат убити невинни хора. Никоя кауза не може да оправдае това. Ние заедно с израелския народ и демократичната общност ще се борим за мир и просперитет на човечеството", каза Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

В словото си председателят на Израилтянския духовен съвет Роберт Джераси разказа как по време на първата траурна служба в Синагогата в деня след атентата малко момиченце е дошло с майка си и е оставило червена роза на стълбите на еврейския храм.

„Никой не забеляза малкото момиченце, но то както и много хора след това от българската, мюсюлманската, арменската общности в България дойдоха да изразят съболезнованията си с нас”, разказа Джераси.

Той държеше в ръцете си една роза, която подари на майката на един от загиналите израелци в атентата.

„Благодаря ви, че сте с нас”, каза Джераси на всички присъстващи, между които роднини и близки на загиналия български шофьор на злополучния автобус Мустафа Кьосов.

Всеки един от близките на загиналите израелци запали траурна свещ , а от името на загиналия български гражданин свещта запали Роберт Джераси.

Траурно слово произнесе и зам. министър-председателят на държавата Израел Моше Яво.

#Трагедия в Бургас #Моше Яалон #Мустафа Кьосов #Роберт Джераси #София #синагога #Бургас #атентат #Израел #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници